Info Pers Print
€ 28,50
- +

Pouilly-Fuissé Château des Rontets Clos Varambon - 2017

In de neus een prachtig spel van frisse rode appel, bloesem, venkel en wilde perzik. In de mond vol en fris, mooie zuren, enorm zuiver, voor Pouilly-Fuisse verfrissend weinig gebruik van nieuw eikenhout, schitterende uitdrukking van rijpe Chardonnay.  Lekker als aperitief of bij witte vis, zalm, kreeft met knoflookboter of Zeeuwse mosselen.

bettane+desseauve: 16.5/20

 

"Un nez complexe, à dominante d’épices, la bouche évoque l’orange amère, dans la pureté, il est très long et précis. Sa minéralité finale lui donne une personnalité incontestable."

 

 

Wine Enthusiast: 92/100

 

"This wine is pure apricot fruitiness, giving it acidity as well as the warmth that comes from the year. It also delivers balance and a delicious, refreshing character. The wine is ready to drink."

 

 

Financieele Dagblad: 12 november 2017

https://fd.nl/fd-persoonlijk/1226157/restaurants-verleiden-ons-met-nepgeuren

 

In het glas: Jong en harmonieus

"Hoe een architectenechtpaar van het mondaine Milaan naar het gehucht Pouilly trok om te tekenen voor een even eerlijke als feestelijke witte wijn.

Fabio Montrasi houdt een luchtfoto omhoog: ‘Kijk, dit is ons domein.’ Het bruine puntje in het midden is Château des Rontets, de rest is groen als Fabio’s ogen. Lichtgroen van de wijngaarden, donkergroen van het bos. De rijen wijnstokken lopen van een heuvel af. Château des Rontets staat in Pouilly-Fuissé, het zuidelijkste puntje van de Bourgogne, op de grens met de Beaujolais, op 350 meter hoogte. Fabio en zijn echtgenote, Claire Gazeau, waren architecten en woonden in Milaan. Maar ze kozen toch voor het ouderlijk huis van Claire op de heuvel en werden wijnboer.
Fabio is even bijzonder­ als de wijn. Hij kan dingen zeggen als: ‘Dit stuk wijn­gaard was een tijd verhuurd aan iemand die gekochte gisten toevoegde en flink wat sulfiet. Toen wij normale technieken gingen gebruiken – nauwelijks ingrijpen, geen toevoegingen, weinig sulfiet – zijn de wijnen de eerste drie jaar mislukt. Pas daarna was het natuurlijk evenwicht hersteld.’ De meeste wijnboeren zeggen ook dat een koel jaar met regen moeilijk is. Niet Fabio: ‘2015 was een lastig jaar. Nauwelijks regen en vreselijk heet.’
Dan proef je de Pouilly-Fuissé, Clos Varambon 2015. Altijd wit, altijd van chardonnay gemaakt. Door alle hitte meer alcohol dan normaal, maar ragfijn. Niks zware boterlucht zoals in veel chardonnay. Kruidig, witte perzik, licht notig en frisse, rijpe appel. In de mond fijne zuren en hij filmt heel delicaat je mond. Zo jong en toch complete harmonie. Alles, ook de houtrijping, gebeurt hier subtiel. Drink dit feest nu of leg hem nog een tijdje weg." — Hilary Akers

Huis: Château des Rontets
Wijnmaker: Claire Gazeau en Fabio Montrasi
Jaartal: 2017
Appelatie: Pouilly-Fuissé
Plaats: Fuissé
Methode:

Een schitterend domein. De oudste stokken waar deze wijn van wordt gemaakt dateren van 1945, de 'jongste' van 1996, groeiende op een prachtige helling hoog boven het dorpje Fuissé met een goede expositie. Handmatige oogst, vervoer in kleine kratjes ter bescherming van het fruit, zachte pneumatische persing, fermentatie uitsluitend met natuurlijke gisten en direct in 30 hl. foudres van Frans eikenhout en vaten van 400 en 228 liter, geen nieuw eikenhout. 12 tot 18 maanden opvoeding op de dode gistecellen gevolgd door een zeer lichte filtratie met behulp van Kieselguhr alvorens de wijn wordt gebotteld.

Druif: 100% Chardonnay
Bodem: Klei en kalksteen boven graniet.
Duurzaam: Ja; biologisch met biodynamische principes ☘️
Houdbaarheid: tenminste tot 2025
Advies:

Schenken op 7-9 graden Celsius.

sluit
English

Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Au Paradis gebruikt cookies om het bezoek en winkelen voor jou makkelijker en persoonlijker te maken.
Door op “Ja” te klikken geef je aan dat je 18 jaar of ouder bent en akkoord te gaan met het gebruik van cookies.

ja nee