
Pernand-Vergelesses Chandon de Briailles Île des Vergelesses 1er Cru - 2014
In de neus laurier, zwarte kers, bloesem, wild bosfruit, bosgrond, wat pruim, specerijen en natte stenen. Buitengewoon. In de mond concentratie edoch licht en zwoel tegelijk. Intense smaak van rijpe kersen, laurier, wat leer, natte bladeren en donker bosfruit. Veel energie, meesterlijk knap. Lekker bij charcuterie, Boeuf Bourguignon, varkenskarbonade en/of een fantastich boek.
Huis: | Chandon de Briailles |
Wijnmaker: | Claude en François de Nicolay |
Jaartal: | 2014 |
Appelatie: | Pernand-Vergelesses |
Plaats: | Savigny-lès-Beaune |
Methode: | De stokken zijn geplant in 1956 en groeien op, wat Clive Coates MW noemt, de beste wijngaard van Pernand-Vergelesses en "surely a contender for elevation to grand cru". De wijngaard heeft een oostelijke expositie en wordt geploegd met behulp van paarden. Handmatige oogst, vervoer in kleine kratjes ter bescherming van het fruit, zeer strenge selectie op de sorteertafel. Fermentatie uitsluitend met wilde gisten, 10% hele trossen, opvoeding in 10% nieuwe- en voor de rest gebruikte eikenhouten vaten gedurende 16-20 maanden. Geen klaring, geen filtratie, slechts een minieme dosis sulfiet bij bottling. |
Druif: | 100% Pinot Noir |
Bodem: | klei en kalksteen |
Duurzaam: | Ja; gecertificieerd biodynamisch ☘️ |
Houdbaarheid: | tenminste tot 2035 |
Advies: | Schenken op 16 graden Celsius. |