NIEUW | Côte de Nuits superstar Jérôme Galeyrand bij Au Paradis
05-07-2023
#aligoté #bourgogne #clos du roy #cote d'or #côte de nuits #cote de nuits villages #gevrey-chambertin #marsannay #nuits-saint-georges #pinot noir #rockstar
Door Joris Engelsma

Onlangs waren wij in de Bourgogne om aan onze Côte de Nuits portfolio te werken en omdat wij niet geloven in half werk, gingen wij maar direct op bezoek bij een van de supersterren van deze illustere streek, "sommeliers-darling" Jérôme Galeyrand. 

Bij een wijnmaker uit de Côte de Nuits met een dergelijk goede reputatie krijg je tegenwoordig geen teen meer tussen de deur zonder goede aanbevelingen van met hem bevriende collega’s. Immers, de vraag overstijgt het aanbod vele malen dus een nieuwe importeur heeft hij eigenlijk niet nodig. Het geluk was echter aan onze zijde, na een vlammend betoog van een ook met ons bevriende wijnmaker, was de zaak snel beklonken en kregen wij direct een allocatie van de (qua volume) zeer kleine oogst van 2021. Zelden waren wij blijer.

Het begon voor de sympathieke Jérôme niet met wijn. Hij komt oorspronkelijk uit Mayenne, een klein stadje in het noordwesten van Frankrijk, ver weg van de Côte de Nuits, waar hij carrière maakte in de wereld van kaas. In 1996 besloot hij, zoals veel Fransen dat doen, eens een seizoen druiven te gaan plukken. Hij kwam uit bij het gerenommeerde domein van Alain Burguet in Gevrey-Chambertin en bleef daar, op verzoek van monsieur Burguet, nog een paar maanden langer om mee te helpen in de kelders. Gegrepen door de magie van wijn, besloot hij het vervolgens over een hele andere boeg te gooien.

In 2000 verhuisde hij naar de Bourgogne, waar hij zich inschreef bij de beroemde wijnschool te Beaune. In 2002 kocht hij zijn eerste perceel, een minuscuul stukje (0,05 hectare) van Les Retraits, Côte de Nuits-Villages te Comblanchien en daarna heeft hij nooit meer achterom gekeken. Vandaag de dag heeft hij iets meer dan 5,2 hectare verspreid over de gehele Côte de Nuits en is hij zelf een zeer gerenommeerde wijnmaker geworden wiens wijnen bij de beste restaurants in Frankrijk (en de rest van de wereld) op de kaart staan.

Jérôme gelooft dat je alleen echt goede wijn kan maken van gezonde grond met veel biodiversiteit, zowel boven als onder de grond. Hij bewerkt zijn wijngaarden dan ook biologisch waarbij hij ook veel toepassingen uit het handboek van de biodynamische wijnmaker toepast. Verder gebruikt hij geen oenologische trucs, voegt hij niets toe (behalve waar nodig een klein beetje sulfiet) en haalt hij er niets uit. Alles zo natuurlijk mogelijk, met zo min mogelijk interventie zonder het karakter van zijn terroir uit het oog te verliezen.
 
Dit alles resulteert in prachtig zachte, zuivere en bovenal elegante wijnen. Nergens grof spierballen werk maar klasse, verfijning, kunst en verstilling, Dennis Bergkamp tegen Argentinië zeg maar. Voor dit soort wijnen betaal je, in het gekkenhuis dat de huidige Bourgogne is geworden, al rap de absolute hoofdprijs. Echter, die van Jérôme zijn, zeker gezien zijn rockstar status en de kwaliteit van zijn wijnen, nog redelijk te noemen, al blijft het natuurlijk wel Côte de Nuits.
 
Jérôme produceert in een goed jaar ongeveer 25.000 flessen. Veel is er dus niet maar gelukkig is een deel daarvan nu gewoon verkrijgbaar in Nederland, quelle chance!

Hieronder vindt u de wijnen van Jérôme, mocht u daar verder nog vragen over hebben, helpen wij u graag verder.
 

Bourgogne "Chaumont" - Aligoté
Bourgogne "Antonin" - Pinot Noir
Côte de Nuits Villages "Vieilles Vignes" - Pinot Noir
Gevrey Chambertin "En Billard" - Pinot Noir
Marsannay "Clos du Roy" - Pinot Noir

05-07-2023
#aligoté #bourgogne #clos du roy #cote d'or #côte de nuits #cote de nuits villages #gevrey-chambertin #marsannay #nuits-saint-georges #pinot noir #rockstar
Door Joris Engelsma
Vorig artikel
Vorig artikel
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn