Cidrerie Aminima, Pays de Caux
Normandië

Aminima

“He that drinks his cyder alone, let him catch his horse alone.”

Benjamin Franklin

Maxime Rimbert maakt cider onder de naam Aminima. Hij is gevestigd in (hoe kan het ook anders) Normandië, net boven het dorpje La Muette (vlakbij Rouen). Wij leerden hem ver hier vandaan kennen tijdens een beurs in de Beaujolais, waar hij was uitgenodigd om zijn waren te laten proeven.

Maxime maakt op volledig ambachtelijke wijze cidre. Hij onderhoudt, in overleg met de eigenaren, een aantal hoogstam boomgaarden, waar schapen en runderen vrolijk grazen en rondscharrelen onder de bomen. Het zijn allemaal lokale variëteiten die al eeuwen in de streek groeien. In de herfst oogst hij met de hand de appels en peren, waarbij hij geen machines gebruikt om heel hard aan de boom te schudden (waardoor alles er af valt), maar slechts de appels plukt of raapt die volledig rijp zijn.

 

 

De vruchten slaat hij op in een goed doorluchte plek zodat de appels verder kunnen rijpen en een klein beetje indrogen. Dit maakt de smaak intenser. Vervolgens perst hij de appels uit en wordt het sap, zonder toevoegingen, opgeslagen in gebruikte eikenhouten vaten waarin het langzaam gedurende de wintermaanden fermenteert. Zodra het sap de juiste smaken heeft ontwikkeld, bottelt hij het. De nog in het sap aanwezige suikers en natuurlijke gisten zorgen vervolgens in de fles voor een mooie zachte mousse (bubbel).

Dit alles leidt tot prachtige amberkleurige cidre’s en poire’s die doen denken aan warme zomers en vakantie. Maxime is nog maar net begonnen en weet nu al een indrukwekkend hoog niveau te halen, wij zijn ervan overtuigd dat zijn cidre’s alleen maar nog beter gaan worden.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn