De Beaujolais Nouveau is binnen!
15-11-2022
#beaujolais nouveau #beaujolais primeur #gamay
Door Joris Engelsma
Het is weer zover, de Beaujolais Nouveau van Anthony Thévenet is binnen en mag bijna worden verkocht!
 
Beaujolais Nouveau, of Primeur zoals Anthony deze liever noemt, wordt geproduceerd vlak na de oogst en is daarmee de eerste wijn van het nieuwe seizoen. De Franse wet schrijft voor dat de wijn pas mag worden verkocht op de derde donderdag van november vanaf 1 seconde na middernacht, dus daar houden wij ons ook maar aan. Deze derde donderdag valt dit jaar vroeg (17 november as. wel te verstaan) maar wij zijn er helemaal klaar voor. Wanneer u de wijn vandaag bestelt, doen wij ons best deze aanstaande donderdag nog te bezorgen.
 
De Beaujolais Primeur van Anthony is dit jaar een heerlijk lichte, fel paars gekleurde wijn, en smaakt naar framboos, aardbei, zwarte bramen en wat zure rode kers (die voor frisheid en spanning zorgt). De wijn is gemaakt om direct te worden gedronken en is licht gekoeld (zo’n 15 graden) op zijn best. Even op het balkon zetten, de kurkentrekker zoeken en genieten maar. De prijs valt dit jaar, ondanks de stijgingen overal, met € 13,50 per fles weer ontzettend mee.
Anthony erfde in 2010 een aantal wijngaarden van zijn opa in-en rondom Villié-Morgon met daarop 40 - tot 150 jaar oude stokken. Hij volgde een opleiding tot wijnmaker en leerde vervolgens het vak bij George Descombe*, bij wie hij 7 jaar werkte en bij Jean Foillard*, bij wie hij 5 jaar heeft gewerkt. In 2013 maakte hij zijn eerste wijn. Op dat moment (en tot 2018) deed hij dit in zijn eigen tijd aangezien hij ook bij bovengenoemde legendes werkte
 
Bij Foillard en Descombes leerde Anthony de kunst van het wijn maken met minimale interventie. Zijn wijn is volgens iedere definitie natuurwijn maar blijft ver weg van de fouten die vaak in dergelijke wijnen worden aangetroffen. Hij werkt biologisch, fermentatie geschiedt met wilde lokale gisten, plukt met de hand en klaart en/of filtert zijn wijnen niet. Het resultaat verbluft ons telkens weer. Zijn wijnen zijn sappig, puur, helder en geven de typiciteit van hun terroir uitstekend weer. En ze worden ieder jaar beter.

Thévenet, Beaujolais-Villages PRIMEUR '22 (Gamay)

Andere wijnen in ons assortiment van Thévenet:

Thévenet, Chénas '19 (Gamay)
Thévenet, Morgon '19 (Gamay)
Thévenet, Beaujolais-Villages '21 (Gamay)

*Jean Foillard maakte deel uit van de beroemde bende van 4 (samen met Marcel Lapierre, Guy Breton & Jean-Paul Thévenet) die wijn maken met minimale interventie op de kaart hebben gezet in de Beaujolais, Georges Descombes is eveneens een - minimale interventie – legende in de Beaujolais. 
15-11-2022
#beaujolais nouveau #beaujolais primeur #gamay
Door Joris Engelsma
Vorig artikel
Vorig artikel
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn