Bestaat betaalbare klasse uit de Bourgogne nog?
22-10-2022
Door Deborah Schilperoort

'Bestaat betaalbare klasse uit de Bourgogne nog?'

Het is even rustig geweest van onze kant maar stil hebben wij zeer zeker niet gezeten. Wij zijn net terug van een lange reis die begon in de Muscadet (Nantes) en via de loop van de Loire door is gegaan naar Sancerre, gevolgd door een uitstapje naar het zuiden van de Bourgogne, om te eindigen in de Champagne. Maar meer daarover in een latere nieuwsbrief. Deze gaat namelijk over een domein waar wij sinds kort mee werken en waar wij meer dan enthousiast over zijn, La Vigne Mouton.

Iets boven (de Abdij van) Cluny, van waaruit in de middeleeuwen de Benedictijnse orde van enorme invloed was op het Christendom, ligt het dorpje Bray. Glooiende heuvels, met veel bossen, kronkelende weggetjes en her en der een wijngaard, sieren het landschap. Verder niets. Hier liggen, verspreid over enkele percelen, de wijngaarden van La Vigne Mouton. 

Margaux en Valentin, die in 2019 (allebei) op 26-jarige leeftijd het roer mochten overnemen van Delphine en Sebastien Boisseau, de oprichters van het domein, maken hier geweldige en nog relatief betaalbare Bourgognes. Via een tip van een bevriende wijnmaker kwamen wij ze op het spoor en daar zijn wij hem nog steeds dankbaar voor.
 
Het domein is ongeveer 7,5 hectare groot en werkt volledig biodynamisch. De bodem bestaat grotendeels uit klei en/of graniet. Margaux en Valentin geloven heilig in de expressie van het terroir en maken wijn met zo min mogelijk interventie. Aan de witte wijnen wordt slechts een minieme hoeveelheid sulfiet toegevoegd, aan hun rode wijnen niets. Wat je dan krijgt zijn hele eigen wijnen, schoon, zuiver maar allesbehalve funky of wild.
 
Wat heerlijk dat wij dit mogen importeren en hoe leuk dat er, eeuwen na al die edicten, iets moois vanuit Cluny onze kant op mag komen.

Wij importeren in beginsel het gehele gamma van Domaine La Vigne Mouton, maar vanwege de kleine oogst volumes van de laatste jaren is nog niet alles beschikbaar. Wat wij nu wel hebben is:

La Vigne Mouton, Le Mouton Blanc '20 (Chardonnay)
La Vigne Mouton, Le Mouton Noir '20 (Gamay)
La Vigne Mouton, Terres de Chazeux '20 (Pinot Noir)

22-10-2022
Door Deborah Schilperoort
Vorig artikel
Vorig artikel
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn