De wijnen van de gebroeders Grosbois uit Chinon zijn weer binnen..
28-11-2023
Door Deborah Schilperoort

De wijnen van de gebroeders Grosbois uit Chinon zijn weer binnen..

Te midden van deze eindeloze regenbui die voor een herfst moet doorgaan, kan het helpen om op zoek te gaan naar kleine dingen die soelaas bieden. Voor ons is dat, na de geweldige Beaujolais Nouveau van Anthony Thévenet die twee weken geleden al uitkwam, de aankomst van de wijnen van Domaine Grosbois. Hun eerlijke en heerlijke Cabernet Franc wijnen passen namelijk exact bij het onstuimige weer en het begin van de wortel, knollen en kolen tijd. Aardse wijnen voor aardse groenten.

De broers Nicolas en Sylvain Grosbois zijn beiden wereldreizigers die, na zowat overal ter wereld wijn te hebben gemaakt (de een 10 jaar, de ander 19 jaar lang), terugkeerden naar de landerijen van hun familie te Chinon. De boerderij van de familie, “Le Pressoir”, is sinds 1820 in de familie. De percelen liggen verspreid over Panzoult (7ha) en Cravant (2ha) en wij kwamen hier op een gelukkige dag aanwaaien op advies van een vriend die verstand van zaken had. Niemand minder dan de onlangs veel te vroeg overleden wijnlegende Jacky Blot was namelijk een grote fan van de wijnen van Nicolas en Sylvain.

In de wijngaarden wordt biodynamisch gewerkt en de specificiteit van de verschillende percelen wordt prachtig belicht in de verschillende cuvées die de broers maken. In de kelder laten zij slechts de druiven en het terroir spreken. Fermentatie geschiedt in open betonnen tanks met natuurlijke inheemse gisten. (Nieuw) eikenhout wordt amper gebruikt (slechts voor de de cuvée Montet) en filtratie is minimaal. De uiteindelijke wijn is dus een directe uitdrukking van een piepklein stukje Chinon, zonder make-up, precies zoals de broers het voor ogen hebben.
 
Onlangs was Sylvain in Amsterdam om een Masterclass voor ons te verzorgen. De aanwezige sommeliers en journalisten kregen tekst en uitleg over hun manier van werken en uiteraard werden er meerdere jaargangen van verschillende cuvées geproefd. Een paar dagen geleden is in Proefschrift nog een mooi verslag van de Masterclass verschenen (klik hier voor het verslag).

Hieronder vindt u de wijnen van Domaine Grosbois, wellicht helpen ze u ook deze 'herfst' te overleven. Mocht verder nog vragen hebben, helpen wij u graag verder.

Chinon, Extra Ball - Cabernet Franc
Chinon, La Cuisine de ma Mère - Cabernet Franc
Chinon, Gabare - Cabernet Franc
Chinon, Clos de Noyer - Cabernet Franc

28-11-2023
Door Deborah Schilperoort
Vorig artikel
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn