Het is weer Beaujolais Nouveau tijd!
28-11-2023
Door Deborah Schilperoort

Het is weer Beaujolais Nouveau tijd!


Het is donker en iedere keer dat je naar buiten stapt klettert de regen op je dak en waaien er wat natte bladeren in je nek. De herfst is zich behoorlijk aan het profileren dit jaar. Maar gelukkig is er een lichtpuntje, de eerste wijn van 2023, de Beaujolais Nouveau van Anthony Thévenet, is binnen en mag vanaf deze donderdag weer worden verkocht!

Beaujolais Nouveau, of Primeur zoals Anthony deze noemt, zit vlak na de oogst al in de fles en is daarmee de eerste wijn van het nieuwe seizoen. De Franse wet schrijft voor dat de wijn pas mag worden verkocht vanaf de derde donderdag van november vanaf 1 seconde na middernacht. Wie zijn wij om ons daar niet netjes aan te houden. De derde donderdag valt dit jaar op 16 november en wij zijn er helemaal klaar voor. Wanneer u de wijn vandaag bestelt, doen wij ons best deze zo spoedig mogelijk te bezorgen. Wilt u er zeker van zijn dat u de fles donderdag aanstaande al kan openen, haal deze dan even op in de winkel.

De Beaujolais Primeur van Anthony heeft dit jaar de kleur van paarse pruimen en is, zoals het hoort, licht, fruitig, gul, vriendelijk en zomers. Denk aan gekonfijte aardbei, verse framboos, zwarte kers en een handje specerijen. De wijn is niet bedoeld om te bewaren maar dient direct direct te worden geconsumeerd, gekoeld (zo’n 15 graden) is deze op zijn best. De prijs valt dit jaar, ondanks de enorme inflatie, met € 13,95 per fles (vorig jaar € 13,50) enorm mee. Dat noemen wij waar voor je geld.

Anthony erfde in 2010 een aantal wijngaarden van zijn opa in-en rondom Villié-Morgon met daarop 40- tot 150 jaar oude stokken. Hij volgde een opleiding tot wijnmaker en leerde vervolgens het vak bij Georges Descombes*, bij wie hij 7 jaar werkte en bij Jean Foillard*, bij wie hij 5 jaar heeft gewerkt. In 2013 maakte hij zijn eerste wijn. Op dat moment (en tot 2018) deed hij dit in zijn eigen tijd aangezien hij tegelijkertijd bij bovengenoemde legendes werkte
 
Bij Foillard en Descombes leerde Anthony de kunst van het wijn maken met minimale interventie. Zijn wijn is volgens iedere definitie natuurwijn maar blijft ver weg van de fouten die vaak in dergelijke wijnen worden aangetroffen. Hij werkt biologisch, fermentatie geschiedt met wilde lokale gisten, plukt met de hand en klaart en/of filtert zijn wijnen niet. Het resultaat verbluft ons telkens weer. Zijn wijnen zijn sappig, puur, helder en geven de typiciteit van hun terroir uitstekend weer. En ze worden ieder jaar beter.

Thévenet, Beaujolais-Villages PRIMEUR '23 (Gamay)

Andere wijnen in ons assortiment van Thévenet:

Thévenet, Chénas '19 (Gamay)
Thévenet, Morgon '19 (Gamay)
Thévenet, Beaujolais-Villages '22 (Gamay)

*Jean Foillard maakte deel uit van de beroemde bende van 4 (samen met Marcel Lapierre, Guy Breton & Jean-Paul Thévenet) die wijn maken met minimale interventie op de kaart hebben gezet in de Beaujolais, Georges Descombes is eveneens een - minimale interventie – legende uit de Beaujolais. 

28-11-2023
Door Deborah Schilperoort
Vorig artikel
Vorig artikel
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn