NIEUW | Topdomein La Tour Vieille uit de Roussillon
14-06-2023
#collioure #cotes catalanes #grenache #grenache blanc #grenache gris #grenache noir #la tour vieille #roussillon #the wine advocate
Door Joris Engelsma

Gedurende onze wijnreizen tijdens de winter en lente van ’23 hebben wij weer een flink aantal domeinen bezocht, op zoek naar nieuwe parels voor aan onze kroon. De eerste vondst die wij aan u mogen presenteren is een prachtig domein uit de Côte Catalanes (Roussillon), Domaine La Tour Vieille.

Dit domein staat aan de absolute top van deze prachtige appellatie en bleek, tot onze verbazing, geen vertegenwoordiging in Nederland te hebben. Wijngod Bacchus was ons duidelijk gunstig gezind.

Het domein is gevestigd in Collioure, een pittoresk havenstadje dat nog net aan de Franse kant van de grens met Spanje ligt. Op steile hellingen van leisteen, waar ze constant worden afgekoeld door de zeewind (La Tramontane), groeien de druiven van dit domein. Deze constante wind zorgt niet alleen voor verkoeling maar houdt de druiven ook vrij van veel ziektes waardoor er geen behoefte is aan herbi- of pesticiden.

De wijngaarden zijn zo steil dat alles met de hand moet gebeuren, dus ook de oogst. Om de erosie op de hellingen tegen te gaan zijn langs de hellingen overal irrigatiekanalen en muurtjes aangelegd zodat het beetje aarde dat er is niet wegspoelt. De bodem bestaat zogezegd uit leisteen (schistes), dus de wortels moeten er diep in doordringen om water en voedingsstoffen te onttrekken. Dat verklaart de lage opbrengsten en de concentratie van de druiven. Zoals bekend produceert een wijnstok de beste druiven wanneer hij gestrest is, dus het is gemakkelijk te begrijpen waarom de druiven hier zo mooi worden.

De wijnen van Domaine La Tour Vieille zijn emblematisch voor de streek. Diep donker fruit, veel concentratie, rustiek en oprecht. Hieronder vindt u de wijnen van La Tour Vieille, mocht u daar verder nog vragen over hebben, helpen wij u graag verder.

Collioure Blanc - Les Canadells
Collioure Rouge - La Pinède
Collioure Rouge - Puig Oriol
Banyuls (zoet) - Reserva

 

Over the past quarter century, La Tour Vieille has built up an impressive reputation, and their most recent releases demonstrate that they are among the elite estates of Roussillon. - The Wine Advocate

 

14-06-2023
#collioure #cotes catalanes #grenache #grenache blanc #grenache gris #grenache noir #la tour vieille #roussillon #the wine advocate
Door Joris Engelsma
Vorig artikel
Vorig artikel
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn