Alex Foillard, Villié-Morgon
Beaujolais

“Le vin a été créé pour donner du plaisir. Ce sont les snobs qui ont tout compliqué”

Saul Galvoa

Alex is de zoon van Jean Foillard* en is dus opgegroeid tussen de wijnstokken. Vanaf jonge leeftijd al toonde hij al veel interesse in het maken van wijn en het was dan ook geen verrassing dat hij koos voor de Lycée Agricole te Montpellier. Hierna volgde de beroemde ‘wijnschool’ te Beaune waar hij na 2 jaar afstudeerde met een diploma in Viticulture en Oenologie. Gedurende zijn studie en daarna werkte hij bij Domaine Prieuré Roche, een bekend huis uit Nuits-Saint-Georges.

Hierna besloot Alex nog meer ervaringen op te willen doen en vertrok hij naar Australië en Japan, waar hij bij verschillende producenten heeft gewerkt. Terug in Frankrijk ging hij op zoek naar een eigen stukje grond en in 2015, op 24-jarige leeftijd, wist hij van twee broers twee kleine wijngaarden te kopen (Brouilly en Côte de Brouilly) die hij direct biologisch begon te bewerken. Zijn eerste oogst volgde in 2016. Hij kreeg een hoekje toebedeeld in de kelders van zijn vader te Villié-Morgon en daar maakte hij zijn eerste wijnen.

Alex op een cuve beton in zijn hoekje van de kelder

 

Wij maakten kennis met Alex en zijn wijnen op een kleine beurs te Parijs in november 2018 waar wij zijn 2017’s mochten proeven. Zijn zuivere, zijdezachte, energieke en heldere gamay’s spraken ons direct aan. Uiteraard maakt ook hij zijn wijn met minimale interventie. Er ligt een grote toekomst in het verschiet van deze nog jonge, enorm getalenteerde wijnmaker. Gezien de bescheiden grootte van zijn wijngaarden zijn de hoeveelheden beperkt. Zijn wijnen liggen inmiddels wereldwijd bij veel toonaangevende importeurs en zijn in Nederland alleen beschikbaar bij ons.

*Jean maakte deel uit van de beroemde bende van 4 (samen met Marcel Lapierre, Guy Breton & Jean-Paul Thévenet) die wijn maken met minimale interventie op de kaart hebben gezet in de Beaujolais.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn