Chevreux - Bournazel | La Parcelle
Champagne

Champagne La Parcelle

“Le resultat de tant de soins et de cette démarche faite de respect et d’amour se retrouve inévitablement dans la vendange.”

Stéphanie Chevreux en Julien Bournazel

Stéphanie Chevreux en Julien Bournazel zijn de charmante eigenaren en wijnmakers van La Parcelle, een super kleine producent van bijzondere Champagnes waar zo ongeveer de hele (wijn)wereld op jaagt. Hiernaast bezitten zij al decennialang een wijngaardbeheerbedrijf waarmee ze in de gehele Champagne regio voor verschillende gerenommeerde domeinen het onderhoud van de wijngaarden verzorgen.

Stéphanie & Julien zijn gespecialiseerd in biologische- en biodynamische wijnbouw. Na ongeveer 20 jaar sparen, kregen ze in 2012 de kans een perceel van 0,4 hectare oude Pinot Meunier wijnstokken te kopen op een steile helling te Barzy-sur-Marne (westelijke Marne-vallei). Het was een perceel dat ze goed kenden, omdat ze het de 15 voorgaande jaren reeds  hadden bewerkt en gesnoeid. En zo begon Champagne La Parcelle, met een enkele wijngaard van uitsluitend Pinot Meunier en een jaarlijkse productie van zo rond de 1.000 flessen.

In 2016 wisten zij een tweede wijngaard te verwerven in de Surmalin vallei en werd de productie opgeschroefd naar circa 3.000 flessen per jaar, 100% Pinot Meunier en uiteraard volledig biodynamisch. Dat valt ook direct op wanneer je hun 17e -eeuwse huis met piepkleine cave te Launey bezoekt. Een rondleiding over het domein gaat langs visvijvers, kabbelende beekjes, fruitbomen, groentetuinen en een stal waar de familie geiten van het stel in slaapt. Het moge duidelijk zijn, hier staat de natuur op de eerste plaats. In hun wijngaarden is het niet anders. Alles dat er groeit, leeft in balans en de diversiteit aan natuur is zowel indrukwekkend als inspirerend.

 

De klanten van La Parcelle wereldwijd

 

Tijdens de oogst worden de druiven handmatig geplukt tijdens de koele, vroege ochtenduren, voor de korte trip naar de kleine kelder waar ze een zachte persing ondergaan, gevolgd door spontane fermentatie in gebruikte eikenhouten vaten. De wijnen ondergaan geen malolactische fermentatie en worden gefilterd nog gezuiverd, het SO2-gehalte wordt laag gehouden (tussen 12-37 mg/L) en pas vlak voor het bottelen toegevoegd.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn