Domaine Bigonneau, Brinay
Loire

“Dieu n’avait fait que l’eau, mais l’homme a fait le vin.”

Victor Hugo

Het was eind 2014 toen wij voor het eerst Domaine Bigonneau bezochten. Wij waren op zoek naar frisse en mineralische no-nonse Sauvignon Blanc uit Quincy (toch de op één na oudste appellatie van Frankrijk) en hadden via via vernomen dat wij hier maar eens moesten gaan proeven. We vonden de juiste afslag en kwamen aan bij La Chagnat, een oude boerderij die tussen de dorpen Méreau en Brinay ligt.

Gerard Bigonneau was de eerste die hier wijn is gaan maken, van percelen gelegen in Quincy en Reuilly. Hij liet een wijnkelder bouwen en inrichten onder La Chagnat. De wijn wordt tegenwoordig gemaakt door Virginie Bigonneau, zijn getalenteerde dochter die na een studie Oenologie in Dijon en verschillende stages in Bourgondië, Elzas en de Champagne, terug op het oude nest keerde. Wij kennen alleen de wijnen die door Virginie zijn gemaakt maar hebben ons laten vertellen dat na haar terugkomst op La Chagnat de wijnen een enorme sprong in kwaliteit hebben gemaakt.

Het domein beslaat in totaal 15 hectare en is (zogezegd) verdeeld over Quincy en Reuilly. Virginie verbouwt hier Sauvignon Blanc, Pinot Noir en Pinot Gris. Van deze laatste druif maakt zij in de appellatie Reuilly een hele fijne ‘vin gris’. Een witte wijn die door korte schilinweking een licht roze tint heeft verkregen. Rosé mag je dat niet noemen, dat predikaat is alleen voorbehouden aan wijn gemaakt van rode druiven. Vandaar dat ze het Vin Gris noemen. Toch fijn dat wij ooit die afslag hebben genomen, wij zouden niet meer zonder kunnen.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn