Domaine de la Butte, Bourgueil
Loire

“And when I taste their wines, I can’t help but think of them and their vineyards”

Terry Theise

Jacky Blot is wereldberoemd door de Chenin Blanc wijnen die hij op zijn Domaine de la Taille aux Loups maakt, maar hij maakt ook epische rode wijnen. Op ongeveer 90 minuten rijden van Montlouis ligt Bourgueil en deze appellatie is befaamd om zijn fascinerende rode druif; Cabernet Franc.

Bourgueil is naar Franse begrippen zo plat als een pannenkoek. Op een van de weinige heuvels die de streek kent, ligt een van de mooiste domeinen die wij ooit hebben gezien. De wijngaard van het Domaine de la Butte loopt tegen een heuvel op met ongeveer halverwege een stenen huis. Onder de wijngaard is in het gesteente een prachtige cave uitgehouwen waar de wijn wordt gemaakt. Om de wijngaard heen ligt een bos.

Jacky kocht naar eigen zeggen dit domein van 14 hectare bij toeval in 2002. Hij was door een bevriende makelaar verzocht mee te helpen met de verkoop ervan aan een gefortuneerde Parijzenaar. Bij zijn aankomst werd Jacky direct getroffen door de schoonheid en potentie van het domein. Nadat de potentiële koper van Jacky vernam hoeveel moeite het kost om werkelijk goede wijn te maken, haakte hij af. Maanden later belde de makelaar op om te zeggen dat het domein nog steeds niet was verkocht en om te vragen of Jacky niet geïnteresseerd was. Jacky was dat zeker, maar de fondsen ontbraken. Gelukkig zijn Jacky en de verkoper eruit gekomen en sindsdien maakt hij dus ontroerend mooie rode wijnen.

Ook hier werkt Jacky biodynamisch en met minimale interventie. Het duurde volgens hem 7 jaar voordat het natuurlijke evenwicht in de wijngaard was hersteld en hij er de wijn kon maken die hij voor ogen had. Hij heeft de wijngaard op Bourgondische wijze ingedeeld, van de verschillende delen van de wijngaard komen volstrekt andere wijnen. Van de bovenkant van de heuvel komt de Haut de la Butte, krachtig en rijp. Van het midden van de heuvel de Mi-Pente, sensueel en groots. Van onder aan de heuvel komt de Pied de la Butte, aimabel en vroeg rijp.

 

de cave direct onder de wijngaard

 

Jacky houdt de rendementen zeer laag. In de meeste jaren zit de Mi-Pente zo tussen de 15-20 hl/ha. De wijn wordt niet geklaard of gefilterd en sulfiet wordt zeer spaarzaam toegevoegd. Fermentatie geschiedt uitsluitend met wilde gisten, de oogst met de hand en in verschillende plukgangen zodat alleen de perfect rijpe druiven worden geoogst. Het resultaat is rijpe, zuivere Cabernet Franc die nog gemakkelijk 20 jaar in de kelder kan blijven liggen. De toonaangevende gids Bettane + Desseauve geeft het domein al 4 van de mogelijke 5 sterren. Maar let op, die 5de ster gaat zeker komen!

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn