Domaine de l'enclos, Chablis
Bourgogne

 

A bottle of wine begs to be shared; I have never met a miserly wine lover.

Clifton Fadiman 

Naar dit domein, of eigenlijk de soort Chablis die hier wordt gemaakt, hebben wij 5 jaar gezocht. Hier wordt geen harde, onrijpe, ‘staalige’ of onvriendelijke Chablis gemaakt maar juist een open, fruit gedreven, bolle, ziltige en verwelkomende soort.

Het domein is nog piepjong, in 2016 werd er voor het eerst geoogst. De wijn wordt gemaakt door de broers Romain en Damien Bouchard die opgroeide in het wijnbedrijf van hun vader, Pascal Bouchard. Pascal verkocht de boel in 2015 met uitzondering van zijn beste stukken grond. Met die wijngaarden en in een nieuw aangelegde kelder, gelegen in het hart van het plaatsje Chablis, gingen de broers aan de slag.

Direct begonnen zij de wijngaarden biologisch te bewerken in een streven de natuurlijke balans te hervinden. Wanneer je hen vraagt hoe zij wijn maken, zeggen ze steevast dat dit in de wijngaard gebeurt, de stokken en de grond komen op de eerste plaats, de rest volgt. Zij hebben een vast team van 12 man en vrouw in dienst die vrijwel alles in de wijngaarden met de hand doen. Er worden geen herbi-of pesticiden gebruikt en in de kelder gebeurt eveneens alles zo natuurlijk mogelijk.

 

cave Domaine de l'enclos

 

De oogst vindt (best wel uniek nog in Chablis) plaats met de hand en de druiven worden geperst in de eigen cave. Via leidingen stroomt het sap met behulp van zwaartekracht direct de stalen tanks in de onderliggende kelder binnen. Daar blijft de wijn zo’n 9 à 12 maanden lang in liggen. De (spontane) fermentatie vindt uitsluitend plaats met behulp van wilde lokale gisten en de malolactische gisting geschiedt eveneens spontaan en zonder toevoegingen. De top-cuvée’s worden gedeeltelijk in gebruikte eikenhouten vaten opgevoed.

De wijn wordt niet geklaard, wel vindt er een lichte filtering plaats met behulp van Kieselguhr. Pas om het moment van bottelen voegen de broers een minieme hoeveelheid sulfiet toe aan de wijn. Dit is de enige toevoeging die wordt gedaan. Houd deze broers in de gaten, hun wijnen gaan alleen maar (nog) beter worden.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn