Domaine La Tour Vieille, Collioure
Roussillon

Domaine La Tour Vieille

“Wine is a living liquid containing no preservatives. Its life has to be protected so that it can develop its character.”

Julia Child

In een van de laatste baaitjes aan de Franse kant van de grens met Spanje, diep in de Côte Catalanes, ligt het pittoreske havenstadje Collioure. De baai van Collioure geeft een prachtig uitzicht op de omringende heuvels die als een amfitheater om de kleine stad heen liggen. Een werkelijk hemels gezicht.

In dit theater is de hoofdrol steevast vergeven aan de druif. Grenache is hier koning en groeit in al zijn variëteiten (Blanc, Gris en Noir) op de steile hellingen van leisteen, waar ze constant worden afgekoeld door de zeewind (La Tramontane). Deze constante wind zorgt niet alleen voor verkoeling maar houdt de druiven ook vrij van veel ziektes waardoor er geen behoefte is aan herbi- of pesticiden.

De wijngaarden zijn zo steil dat alles met de hand moet gebeuren, dus ook de oogst. Om de erosie op de hellingen tegen te gaan zijn langs de hellingen overal irrigatiekanalen en muurtjes aangelegd zodat het beetje aarde dat er is niet wegspoelt. De bodem bestaat zogezegd uit leisteen (schistes), dus de wortels moeten er diep in doordringen om water en voedingsstoffen te onttrekken. Dat verklaart de lage opbrengsten en de concentratie van de druiven. Zoals bekend produceert de wijnstok de beste druiven wanneer hij gestrest is, dus het is gemakkelijk te begrijpen waarom de druiven hier zo mooi worden.

Op deze bijzondere plek begon Vincent Cantié in 1982 met La Tour Vieille. Een paar jaar later voegde Christine Campadieu zich bij hem en bracht haar eigen familiewijngaarden mee uit Banyuls, beroemd om de verstrekte wijnen. Wij ontmoeten het stel op La Dive Bouteille voor het eerst, al kenden wij hun wijnen wel van onze vakanties in het gebied. Aangenaam verrast hen aan te treffen op deze hippe beurs en geraakt door de zuiverheid en kwaliteit van hun wijnen, besloten wij direct deze te gaan importeren.

 

Over the past quarter century, La Tour Vieille has built up an impressive reputation, and their most recent releases demonstrate that they are among the elite estates of Roussillon.” - Robert Parker, The Wine Advocate

Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn