Domaine Pouderoux, Maury
Roussillon

“Yes, it (wine) is already so complicated. When we look at things directly, if we add still more to it, we get lost.”

Jules Chauvet (uit: Le vin en question)

Déborah is sinds zo ongeveer 1990 kind aan huis bij de familie Pouderoux. Robert Pouderoux en haar vader (Georges) hadden vroeger samen wijngaarden en maakten ook samen wijn. Inmiddels is Robert een bekende wijnmaker geworden in de streek. Hij werkt al decennia lang biologisch (iets waar de Roussillon zich qua klimaat ook uitstekend voor leent) en maakt prachtig intense wijnen die typisch zijn te noemen voor het gebied.

De rit naar Maury is altijd iets waar wij naar uitkijken. Wanneer je vanaf Estagel de D117 pakt, rijd je de ruige bergen in tot je bij de vallei komt die naar Maury leidt, met rechts en links hoge bergkammen. Bovenop op een van de hoogste kammen staat de ruïne van Chateau de Quéribus, volgens de overleveringen de laatste vesting van de Catharen, tot het Franse leger hen in 1255 verdreef. Hierna was het een vesting ter verdediging van Frankrijk tegen Spanje. Spaanse invloeden zijn ook zeker merkbaar in Maury, niet alleen in het accent of het gegeven dat zei deel uitmaken van Catalonië, maar ook in de wijnen. Om een of andere reden vinden wij die altijd iets intenser, kruidiger en compacter dan de wijnen van buiten Catalonië. 

De familie van Robert zijn 1826 begonnen met het maken van wijn. Robert is de 6e generatie wijnmaker van de familie. Hij en zijn vrouw Catherine bewerken ongeveer 18 hectare grond in de ruige bergen en valleien om Maury heen. De streek is beroemd om zijn schistes (leisteen) bodems (bruine, zwarte en grijze schistes) en ieder jaar verslijt Robert een aantal ploegen op de harde stenen tijdens het bewerken van zijn percelen. Diezelfde schistes geven zijn wijnen wel hun unieke karakter; donker, intens en doordrinkbaar tegelijk. Catalonië op zijn best.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn