Jean Servagnat, Coulommes la Montagne
Champagne

Jean Servagnat

Je n'ai pas de dogme pour mes vins." (Ik heb geen dogma voor mijn wijnen.)

Jean Servagnat

Jean is echt een kind van de regio. Na zijn bachelor te hebben behaald aan de Universiteit van Reims volgde echter een studie economie te Parijs en vervolgens een gejaagd bestaan in dienst van een multinational in London en Parijs. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en langzaamaan begon Jean terug te verlangen naar de zacht glooiende heuvels rondom Coulommes la Montagne, waar zijn familie al generaties lang druiven verbouwt. 

Hij vertelde ons dat hij, nadat hij zijn vrouw had ontmoet, eindelijk zichzelf de juiste vragen begon te stellen en zijn conclusie was duidelijk, hij miste het leven in de Champagne. Dus liet Jean het computerscherm en het flitsende leven in de grote stad voor wat ze waren en begon hij aan een wijnopleiding aan de vermaarde (Champagne) Universiteit te Avize. In 2015 nam hij de wijngaarden van zijn vader over en in 2016 maakte hij zijn eerste eigen Champagnes. Hierna heeft hij nooit meer omgekeken.

Zijn (Premier Cru) wijngaarden liggen in en rondom Coulommes la Montagne in een gedeelte dat de Petit Montagne wordt genoemd, in het noordelijkste puntje van de Montagne de Reims. In totaal bewerkt Jean 3,5 hectare en vooralsnog doet hij alles, op het oogsten na, in zijn eentje. Zijn doel is ogenschijnlijk simpel, hij heeft één terroir, Coulommes la Montagne en dat unieke stukje grond wil hij tot uiting brengen in zijn wijnen. Dat terroir geldt als het uitgangspunt van alles. Zijn wijnstokken laat hij ontwikkelen in een zo natuurlijk mogelijke omgeving, met veel biodiversiteit en balans. Het biologisch bewerken van zijn grond met biodynamische principes past daar volgens hem het beste bij.

Veruit de meeste van zijn stokken zijn Pinot Meunier, een druif die het hier uitermate goed doet en een geweldige kwaliteit kan leveren. Kijk maar eens naar die van Jérôme Prévost te Gueux, dat op een steenworp terug in de richting van Reims ligt. Het is ook de druif waar Jean van houdt, hij noemt hem anarchistisch en anders, uniek zelfs, qua vinificatie en smaak. Constant in beweging en altijd in ontwikkeling, net als Jean zelf. Hiernaast heeft hij ook nog wat Chardonnay en Pinot Noir op zijn velden groeien.

Vooralsnog is Jean een echte ‘garagiste’ met een micro productie van ongeveer 6000 flessen per jaar. Die flessen zijn echter ieder jaar binnen een vloek en een zucht uitverkocht. De bekende Champagne hotspots in Reims hebben zijn Champagnes inmiddels ook op hun kaarten gezet, dus de vraag zal alleen maar groter gaan worden. Gelukkig is hij langzaam zijn productie aan het opschroeven al blijft het met 3,5 hectare natuurlijk een klein domein. Wij zijn uitermate verguldt dat wij zijn zuivere en - van energie haast overlopende - Champagnes nu in Nederland mogen aanbieden. Jean is een enorme belofte en gaat volgens ons een hele grote jongen worden. We gaan het zien!

Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn