Landron Chartier, Muscadet
Loire

Landron Chartier

“Drinking good wine with good food in good company is one of life's most civilized pleasures."

Michael Broadbent 

Muscadet, prachtige en licht ziltige wijnen uit de meest westelijke appellatie van de Loire. Dit is een van de eerste appellaties waar wij zijn gaan zoeken toen wij aan ons (wijnimporteur) avontuur begonnen. Alhoewel wij destijds veel mooie dingen hebben geproefd, wist weinig ons echt te overtuigen. Het had kennelijk nog een beetje tijd nodig want hierdoor zijn wij uiteindelijk bij het domein uitgekomen dat helemaal past bij onze visie en smaak, Landron Chartier.

Bernard Landron is de broer van Jo Landron, wellicht de meest beroemde wijnmaker van de Muscadet. Aanvankelijk werkten de twee samen maar in 2002 vertrok Bernard naar iets verderop, de Coteaux d'Ancenis, waar hij zijn eigen domein stichtte.

In 2008 voegde zijn zoon Benoît, net terug van de universiteit met een prachtig vers diploma op zak, zich bij hem met allerlei plannen voor het domein. Onder invloed van de inspirerende ideeën van Benoît begon men in 2009 direct met een conversie naar biologische wijnbouw. Verder werden de wijnen gevinifieerd naar plek en perceel. Terroir kreeg hierdoor een voorname plaats. Geheel terecht want de verschillende micro klimaten geven samen met de diverse bodemsoorten de meest uiteenlopende resultaten.

Hiernaast werd er voortaan met de hand geplukt en de fermentatie geschiedt uitsluitend nog spontaan met behulp van de natuurlijk aanwezige gisten. De wijn wordt vervolgens “gemaakt” met een minimale interventie in de kelder, meestal zonder filtratie en er wordt, afhankelijk van de cuvée en het jaar, weinig tot geen sulfiet toegevoegd.

Het resulteert in wijnen die zuiver en eerlijk zijn, zonder make up, die met uiterste precisie de plek waar ze vandaan komen duiden. En dan zit daar ook nog dat spannende rafelrandje aan, waardoor ze net iets interessanter worden.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn