Nicolas Delfaud, Sologny
Bourgogne

“I would die happily with a bottle of white Burgundy in my mouth.”

Julia Child

Soms heb je als wijnimporteur gewoon geluk en krijg je zomaar een gouden tip. Dat hadden wij in het geval van Nicolas Delfaud. Een bevriende wijnmaker vroeg tijdens een proeverij te Saumur of wij van Nicolas hadden gehoord en vertelde ons dat wij maar eens zijn wijnen moesten gaan proeven. Dat hebben wij direct gedaan en de rest is, zogezegd, geschiedenis.

Na jaren als sommelier in Parijs te hebben gewerkt besloot Nicolas op zijn 32ste om zijn droom achterna te gaan en te leren zelf wijn te maken. Hij pakte alles in en streek in 2009 neer in de Macônnais alwaar hij in dienst trad bij Fabio en Claire, de begaafde wijnmakers van Château des Rontets te Fuissé. Hij voelde zich hier als een vis in het water en bleef maar liefst 9 jaar op het Château werken. In die tijd leerde hij het vak van wijnmaker kennen, met alle ups- en downs.

Nicolas zat verder niet stil. Hij wist een huis te kopen op een berg te Soligny en bouwde de daarbij behorende schuur om tot cave. In 2015 wist hij 4 hectare grond te bemachtigen op een heuvel vlakbij Verzé die hij direct biologisch is gaan bewerken (á la Chateau des Rontets) om zo het natuurlijke evenwicht te herstellen. De druiven van zijn eerste oogst verkocht hij om in 2016 voor het eerst zelf wijn van zijn eigen wijngaarden te maken.

Nicolas entre les vignes

 

Nicolas maakt in alle opzichten moderne wijn. Alhoewel de Mâconnais lange warme zomers kent, is zijn wijn nooit log of overrijp. Hij heeft als geen ander geleerd om op het juiste moment te oogsten en zijn wijnen zijn hierdoor altijd licht, fris, levendig en vitaal. Verder gaat hij spaarzaam om met nieuw hout en zoekt hij liever balans en mineraliteit dan dikte en boterigheid. Het resulteert in prachtig ingetogen wijnen waarin de druif aan het woord is en niet een trukendoos uit de cave. Wat een feest!

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn