Pierre Thibert, Corgoloin
Bourgogne

Domaine Pierre Thibert

“Wine is one of the most civilized things in the world and one of the most natural things of the world that has been brought to the greatest perfection, and it offers a greater range for enjoyment and appreciation than, possibly, any other purely sensory thing.”

Ernest Hemingway

Pierre Thibert komt niet uit een wijnfamilie maar is een self made man en dat is in de Bourgone eerder uitzondering dan regel. Hij werd al op zeer jonge leeftijd gegrepen door het wijnvirus en als 15-jarige schreef hij zich in bij het befaamde Lycee Viticole te Beaune. Vanaf 1984 ging hij bij verschillende gerenommeerde wijnmakers in de leer.

Weer 5 jaar later, in 1989, begon hij zijn eigen domein en 6 jaar later wist hij een oud wijnmakers huis te kopen in Corgoloin, een klein plaatsje dat precies tussen de Côte de Beaune en de Côte de Nuits in ligt. Vandaag de dag is dit oude huis nog steeds de ziel van het domein. Gestaag bouwde Pierre verder en beetje bij beetje wist hij, door steeds nieuwe wijngaarden te kopen (gelegen in de Côte de Beaune en Côte de Nuits) het domein uit te breiden tot de huidige 5 hectare.

Inmiddels heeft Pierre het stokje overgegeven aan zijn zoon Arthur die sinds 2017 de scepter zwaait. Arthur is een buitengewoon getalenteerde wijnmaker die verliefd lijkt te zijn op zijn vak. Onder zijn leiding is de oude wijnmakerij gemoderniseerd. Hij bouwde een nieuwe kelder en de vinificatie en opvoeding van de wijnen is sindsdien veel preciezer geworden. Voor Arthur draait alles om balans en ieder jaar schikt hij zijn methode van wijn maken volledig naar de potentie van de druiven die zijn kelder binnenkomen.

In de wijngaarden werkt hij inmiddels biologisch (nog zonder certificering) omdat hij merkt dat dit de kwaliteit van zijn druiven enorm ten goede komt. Hij vertelde ons vol trots dat ieder jaar weer de kwaliteit van de druiven beter is dan het jaar daarvoor en wijt dat volledig aan een gezondere bodem met meer leven tussen de stokken. In de nieuwe kelder werkt hij zonder interventie, de druiven dicteren en hij past (dus) geen oenologische trucs toe. Zonder uitzondering filtert of klaart hij zijn wijnen niet. Alleen op het moment van bottelen voegt hij een klein beetje sulfiet toe om de wijnen te stabiliseren voor transport.

De wijnen van Arthur zijn intens, schoon, elegant, mooi in balans en toegankelijk, met een prachtige puurheid van fruit. Hij verwoordt in zijn wijnen de karakteristieken van zijn terroirs op een schitterende en ongedwongen manier, haast in een soort van één op één vertaling. Wij vinden dit indrukwekkend en zijn daar niet alleen in. Het domein kent een zeer trouwe aanhang in Frankrijk. Steeds vaker vinden zijn wijnen hun weg naar de wijnkaarten van sterrenzaken en hippe wijnbistro’s. Wij denken dat wij precies op het juiste moment bij Arthur op de deur hebben geklopt, zijn elegante wijnen gaan een schitterende toekomst tegemoet.

Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn