Anthony Thevenet, Villié-Morgon
Beaujolais

L’art et le vin servent au rapprochement des peuples.

Goethe

Wij maakten voor het eerst kennis met de wijnen van Anthony op la Dive Bouteille (Saumur) waar hij ons werd aangeraden door Fabio Montrasi van Château des Rontets. Fabio kende hem al jaren en vond dat hij talent had. Het is altijd wat lastig proeven op La Dive, zo in het halfduister in een veel te koude ruimte met een eigenlijk volstrekt ongeschikt glas, maar we waren direct enthousiast. Na een bezoek aan Anthony in de Beaujolais waren we om en sindsdien kunnen wij ieder jaar niet wachten om zijn nieuwe oogst te proeven.

Anthony Thévenet erfde in 2010 een aantal wijngaarden van zijn opa in-en rondom Villié-Morgon met daarop 40 - tot 150 jaar oude stokken. Hij volgde een opleiding tot wijnmaker en leerde vervolgens het vak bij George Descombe*, bij wie hij 7 jaar werkte en bij Jean Foillard*, bij wie hij 5 jaar heeft gewerkt. In 2013 maakte hij zijn eerste wijn. Op dat moment (en tot 2018) deed hij dit in zijn eigen tijd aangezien hij ook bij bovengenoemde legendes werkte. In 2014 erfde hij een wijngaard op de legendarische Côte du Py**, misschien wel het meest gelauwerde en gezochte stukje Beaujolais en vulde hij zijn portfolio aan met Chénas en Beaujolais-Villages.

Bij Foillard en Descombes leerde Anthony de kunst van het wijn maken met minimale interventie. Zijn wijn is volgens iedere definitie natuurwijn maar blijft ver weg van de fouten die vaak in dergelijke wijnen worden aangetroffen. Hij werkt biologisch, fermentatie geschiedt met wilde lokale gisten, plukt met de hand en klaart en/of filtert zijn wijnen niet. Het resultaat verbluft ons telkens weer. Zijn wijnen zijn sappig, puur, helder en geven de typiciteit van hun terroir uitstekend weer. En ze worden ieder jaar beter. Anthony vertrouwde ons eens toe dat hij nog steeds de wijn niet kan maken zoals hij dat eigenlijk zou willen aangezien hij hier de juiste apparatuur nog niet voor heeft kunnen kopen. Alle inkomsten investeert hij in zijn bedrijf hetgeen betekent dat zijn wijn alleen maar nog beter zal gaan worden.

Anthony is jonge hond maar heeft een oude ziel als het om wijn maken gaat, dat is duidelijk. Houd deze vigneron in de gaten, hij is nog maar net begonnen.

*Jean Foillard maakte deel uit van de beroemde bende van 4 (samen met Marcel Lapierre, Guy Breton & Jean-Paul Thévenet) die wijn maken met minimale interventie op de kaart hebben gezet in de Beaujolais, George Descombes is eveneens een - minimale interventie – legende in de Beaujolais. 

**De Côte du Py is een heuvel van vulkanisch gesteente die ligt in de cru Morgon. Ons is verteld dat de naam Py is afgeleid van het woord Pis, het Franse woord voor een koeienuier waar de heuvel inderdaad wel iets van weg heeft. 

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn