Etienne Sandrin, Celles-sur-Ource
Champagne

Champagne Etienne Sandrin

 

“Je bois seulement du Champagne à deux occasions. Quand je suis amoureuse et quand je ne le suis pas.”

Coco Chanel

Wij kijken ieder jaar enorm uit naar ons bezoek aan de Champagne. Het is immer een plezier om onze producenten weer te ontmoeten en er valt altijd iets te ontdekken. Zo ook in 2021 toen wij, ver buiten de gebaande paden, de micro-productie van Etienne en Anne Sandrin op het spoor kwamen.

Etienne en Anne namen in 2006 circa 10 hectare wijngaarden van de ouders van Etienne over, gelegen om- en rond Celles-sur-Ource (Côte de Bar). Hiervoor was Etienne (fiscaal) advocaat maar de lokroep van de stokken bleek te sterk om te weerstaan. Overtuigd van hun eigen ideeën over evenwicht en balans in de wijngaarden begonnen zij direct hun grond biologisch te bewerken, om kort hierna over te stappen naar de biodynamie. 

 

Etienne et Anne Sandrin
Etienne et Anne

 

De gedegen en geïnspireerde aanpak van het stel wierp vrijwel direct zijn vruchten af. Zij verkopen ieder jaar moeiteloos hun oogst aan gerenommeerde - maar vooral ook - bevriende kleine huizen uit dezelfde streek (zoals Vouette et Sorbée en Champagne Clandestin). In 2014 besloten zij voor het eerst zelf Champagne te maken, voor vrienden, collega’s en wat liefhebbers. Deze eerste micro-productie is inmiddels iets gegroeid, naar de opbrengst van circa 1 hectare om preciezer te zijn, en de rest van hun druiven verkopen zij nog steeds aan bevriende kleine huizen. Kortom, er wordt maar heel weinig gemaakt en de vraag is door de cultstatus ervan inmiddels enorm.

Zoals gewoonlijk in de Côte des Bar, speelt de Pinot Noir de hoofdrol in de Champagnes van Sandrin, alhoewel hun Pinot Blanc een schitterende tweede viool speelt. De Champagnes worden zo puur mogelijk gemaakt, met zo min mogelijk ingrepen, "less is more" is het credo. De vergisting vindt plaats met behulp van slechts de inheemse lokale gisten en de fermentatie geschiedt, van begin tot eind, in roestvrijstalen tanks.

Het is Sandrin er niet om te doen bolle of dikke Champagnes te maken, verre van zelfs. Het is hun wens het terroir en de druiven zachtjes te laten fluisteren. Minimalistische elegantie en fijne aroma’s staan voorop, subtiel en delicaat, gesteund door een intrigerende frisheid en duidelijke structuur. Het zijn kleine sierlijke kunstwerkjes die Sandrin ieder jaar met vooral heel veel liefde en toewijding maakt.

Wij waren dan ook meer dan gelukkig toen Etienne en Anne besloten dat wij als eerste - en enige - in Nederland hun Champagnes mogen importeren. Er is niet veel van en net als Etienne en Anne verwachten wij dat hun Champagnes, geheel natuurlijk en organisch, vanzelf bij de absolute liefhebbers terecht zullen komen.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn