La Closerie, Jérôme Prévost, Gueux
Champagne

“Vignes, Vignes, Vignes, Vignes”

Jérôme Prévost 

Bij ons eerste bezoek aan de cave van Jérôme vertelde hij ons vrijwel direct hoe hij over Champagne dacht; goede Champagne wordt in de wijngaard gemaakt en niet in een kelder, een mooie neus creëren is gemakkelijk, een mooie body daarentegen is een stuk lastiger, een kleine dosage leidt tot een zachtere mousse en het draait allemaal om de planten, ofwel vignes, vignes, vignes, vignes. Wij voelden ons direct thuis.

La Closerie is opgericht in 1987, nadat Jérôme 2 hectare Pinot Meunier, gelegen te Gueux, erfde van zijn oma. De stokken waren op dat moment zo’n 20 jaar oud en hij verkocht tot 1997 zijn druiven aan een négoce. De ommezwaai vond plaats in 1998 nadat zijn vriend Anselme Selosse hem ervan overtuigde om zelf Champagne te gaan maken van de opbrengst van zijn unieke stuk grond.

De stokken van La Closerie groeien namelijk op een 45 miljoen jaar oude zeebodem die bestaat uit zand en kalk (skeletjes van het zeeleven uit die periode) terwijl de voor de Champagnestreek zo kenmerkende kalklaag pas 20 meter onder de oppervlakte begint. Dit geeft de Champagnes van Jérôme een volstrekt eigen smaak en karakter.

De eerste paar jaren maakte Jérôme zijn Champagnes in de kelders van Anselme, vanaf 2003 deed hij dat te Gueux. Eerst achter zijn (oude) huis, thans in de cave die hij liet bouwen op zijn wijngaard naast zijn nieuwe huis, beide naar eigen ontwerp.

Jérôme et sa Agnès

 

Jérôme gelooft niet in chemicaliën en werkt zo natuurlijk mogelijk in zijn wijngaarden en kelder. De druiven worden geplukt op het moment van fysieke rijpheid waarbij hij het suikergehalte van ondergeschikt belang vindt. Fermentatie geschiedt slechts met wilde gisten en de wijn wordt opgevoed in gebruikte eikenhouten vaten. Hij degorgeert zijn Champagnes zo vroeg mogelijk daar hij wil dat zijn wijn naar de druiven smaakt en niet naar (dode) gistcellen. Verder doet hij niet aan klaren, filtreren of koude-stabilisatie en gebruikt hij sulfiet slechts in minieme hoeveelheden. Aan assembleren doet hij evenmin, al zijn Champagnes van eigen wijngaard zijn millésimes en drukken daarmee het jaar uit waarin ze zijn gemaakt.

Van 2 hectare grond kunnen niet veel flessen Champagne worden gemaakt en al helemaal niet wanneer er geen herbi- en pesticiden worden gebruikt. Hiernaast hebben de Champagnes van Jérôme wereldwijd een absolute cultstatus ontwikkeld waardoor er ieder jaar maar heel weinig flessen beschikbaar zijn. Wanneer je er toch een vindt, sla dan direct je slag.  

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn