La Vigne Mouton, Bray
Bourgogne

 La Vigne Mouton

 

“The discovery of a wine is of greater moment than the discovery of a constellation. The universe is too full of stars.”

Benjamin Franklin

Iets boven (de Abdij van) Cluny, van waaruit in de middeleeuwen de Benedictijnse orde van enorme invloed was op het Christendom, ligt het dorpje Bray. Glooiende heuvels, met veel bossen, kronkelende weggetjes en her en der een wijngaard, sieren het landschap. Verder niets. Hier liggen, verspreid over enkele percelen, de wijngaarden van La Vigne Mouton. Bij ons eerste bezoek viel meteen de rust op die hier heerst. Wij voelden ons direct thuis

De eigenaren van La Vigne Mouton zijn Margaux en Valentin die in 2019 (allebei) op 26-jarige leeftijd het roer mochten overnemen van Delphine en Sebastien Boisseau, de oprichters van het domein. Door middel van enkele crowdfunding campagnes wisten zij de benodigde fondsen te werven en nu zijn zij de trotse eigenaren van dit prachtige wijnhuis.

Net als Margaux en Valentin betreft het (dus) een vrij jong domein. Het stel heeft elkaar overigens, zoals zo velen, leren kennen op de beroemde Lycée Viticole de Beaune en hebben bij enkele toonaangevende huizen in de Bourgogne het vak geleerd.

Het domein is ongeveer 7,5 hectare groot en werkt biodynamisch. De bodem bestaat grotendeels uit klei en/of graniet. Margaux en Valentin geloven heilig in de expressie van het terroir en maken wijn met zo min mogelijk interventie. Aan de witte wijnen wordt slechts een minieme hoeveelheid sulfiet toegevoegd, aan hun rode wijnen niets. Wat je dan krijgt zijn hele eigen wijnen, gul, zuiver, Bourgondisch en allesbehalve funky. Het is duidelijk dat zij het vak in de vingers hebben en extreem precies en hygiënisch weten te werken. 

Wat heerlijk dat wij dit mogen importeren en hoe leuk dat er, eeuwen na al die edicten, iets moois vanuit Cluny onze kant op heeft mogen komen. Hiernaast zijn ze nog zo jong en nu al zo goed, dit is een enorme belofte.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn