Thierry Violot-Guillemard, Pommard
Bourgogne

 “Wine is one of the most civilized things in the world and one of the most natural things of the world that has been brought to the greatest perfection, and it offers a greater range for enjoyment and appreciation than, possibly, any other purely sensory thing.” 

Ernest Hemingway 

Al 6 generaties lang worden het land en de stokken van dit kleine domein, gevestigd te Pommard, bewerkt door één en dezelfde familie. Thierry heeft dat gedaan vanaf 1978 en vertegenwoordigt de 5e generatie. Onder zijn leiding zijn de 6,5 hectare die het domein telt vanaf 1999 volledig biologisch bewerkt. Wanneer je hem vraagt hoe hij dat ging in de moeilijke jaren, geeft hij eerlijk toe dat de verleiding om door een beetje te spuiten wat meer oogst te hebben, soms moeilijk was te weerstaan, maar dat het uiteindelijk niet was wat hij wilde of wie hij was. Thierry gelooft namelijk in balans in zijn wijngaarden en daar horen slechte jaren nu eenmaal ook bij.

Zijn manier van wijn maken weerspiegelt dezelfde gedachte. Thierry maakt zijn Bourgognes op een traditionele manier en de natuurlijke balans in zijn wijngaarden moet ook gelden in zijn wijnen.

Hij gelooft niet in filtreren of klaren, doet niet aan omgekeerde osmose of koude stabilisatie en voedt zijn wijnen al helemaal niet op in nieuwe houten vaten. Wel zijn de rendementen laag, wordt er met de hand geoogst, vindt de fermentatie spontaan plaats met wilde lokale gisten en wordt het gebruik van sulfiet tot een minimum beperkt. Minimale interventie wijn noemt men dat tegenwoordig, of natuurwijn. Maar dergelijke terminologie zegt Thierry niets, zo maakt hij al 40 jaar wijn.

Het resultaat is ieder jaar weer bijzonder. Wanneer je de nieuwe oogst proeft, steevast gezeten op dezelfde plek in de kelder onder zijn domein, proef je het jaar terug. Zijn wijnen zijn delicaat, fruit gedreven, puur en hebben altijd een ziel en karakter. Thierry maakt in een goed jaar zo ongeveer 18.000 dozen wijn en dat is niet veel. Binnen de Bourgogne kent iedereen hem, erbuiten is dat wat minder, maar wat wil je als je zo weinig flessen produceert.

In 2019 is Thierry met pensioen gegaan, wat 2018 de laatste oogst maakt die hij de zijne noemt. Hij zal zich nog wel bezighouden met proeven en adviseren maar het stokje heeft hij overgedragen aan zijn zoon, Joannès.

Joannès zal 2019 dus zijn eerste jaar noemen. Opgegroeid tussen de stokken en opgeleid door zijn vader is hij even vergroeid met hun terroir als Thierry. Het domein is in goede handen met de 6e generatie en wij zien uit naar een toekomst met nog vele memorabele proefsessies in de cave.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn