Irouléguy

foto: de bergen en heuvels van Irouléguy

Aan de voet van de Pyreneeën, in de buurt van Spanje en de Golf van Biskaje, ligt de kleine appellatie Irouléguy. De rode wijnen worden gemaakt van Tannat (zoals in Madiran) en Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon (zoals in Bordeaux en Bergerac). De witte wijnen worden gemaakt van Gros Manseng, Petit Manseng en Petit Courbu (zoals in Jurançon). De druivenrassen zijn hier dus niet anders dan in de rest van deze hoek van Frankrijk maar hun wijnen zijn dat om een of andere reden wel. Wellicht omdat Irouléguy hard core Baskisch is. De taal is anders, de tradities zijn anders, de keuken is anders, dus waarom zouden de druiven dan ook niet anders proeven?

Geïsoleerd door de Pyreneeën is dit een land van pittoreske stadjes, rivieren, groene dalen en boerderijen. Wijnstokken zijn, anders dan in vele appellaties, niet dominant in het landschap aanwezig. Volgens de overleveringen werden de eerste wijnstokken hier in de middeleeuwen geplant om de dorst van de pelgrims te lessen. De appellatie kent weinig wijnmakers. Op ongeveer 232 hectare (dat is echt heel weinig) werken een 50-tal wijnmakers. Het overgrote merendeel hiervan levert zijn druiven aan de plaatselijke Cave Cooperative maar een klein aantal houdt de druiven voor zichzelf en maakt daar bijzondere wijnen van, vol energie, (Baskische) traditie en terroir. Het is in Irouléguy dus allemaal net een beetje anders en volgens de lokale bevolking ook gewoonweg beter, wie zijn wij om dit te betwisten.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn