De Magiër van Montlouis, Jacky Blot.
25-05-2021
Door Deborah Schilperoort

Onlangs verscheen er van de hand van Jancis Robinson (wellicht de meest bekende- en gerespecteerde wijnjournalist ter wereld) een lofzang over de wijnen van Jacky Blot. Wij importeren, met enige trots, sinds 2015 zowel zijn witte (Chenin Blanc) als rode (Cabernet Franc) wijnen. U treft de vertaalde lofzang hieronder aan met daaronder (in het Engels want haar proefnotities zijn veel te leuk om te vertalen) een aantal van haar beoordelingen met cijfer, veel leesplezier!

De Magiër van Montlouis

Begin jaren negentig bracht ik een paar dagen door in de Loire en kreeg het advies daar een echte innovator te bezoeken, de prachtig besnorde Jacky Blot uit Montlouis, een appellatie die lang wegkwijnde in de schaduw van het naburige Vouvray.

In zijn kelders, uitgehouwen uit de lokale zachte rots, vond ik baanbrekende dingen: nieuwe eikenhouten vaten! Tegenwoordig keert iedereen zich natuurlijk tegen nieuw eikenhout en tegenwoordig gebruikt Blot slechts een klein deel nieuw eikenhout, doorgaans 20%, maar de aanwezigheid van deze vaten toonde aan hoe serieus hij de wijnkwaliteit nam. In een tijd waarin de meeste van zijn tijdsgenoten zoetige, nogal verdunde wijnen produceerden, was hij vastbesloten om zijn Chenin Blanc om te vormen tot serieuze, kurkdroge wijnen die de tand des tijds zouden doorstaan.

Misschien nog belangrijker was en is zijn vastberadenheid om biologisch (gecertificeerd) te telen, met de hand te plukken, druiven zorgvuldig te sorteren en genadeloos te snoeien. Bij zijn Domaine de la Taille aux Loups in Montlouis-sur-Loire verbouwt hij- en maakt hij niets anders dan Chenin Blanc en - zonder de verzachtende omzetting van appelzuur in melkzuur - heeft hij bewezen dat zijn Chenin’s uitstekend meegaan. De meeste zijn kurkdroog en tintelen van het leven, maar hij maakt ook wat demi-sec en moelleux, afhankelijk van het jaar.

Enkele van zijn beste wijnen zijn mousserend en ontwikkelen zich ook prachtig op fles. Ik bleef teruggaan naar de (proef)restanten van zijn Triple Zéro uit 2009 nadat ik deze had geproefd, al had ik ook nog restanten van luxueuze champagnes - een enorme strijd om uit te kiezen.

In de loop der jaren heeft hij zijn wijngaardbezit uitgebreid van zijn oorspronkelijke 8 ha Chenin tot een totaal van 45 ha, waarvan sommige nu ook op uitgelezen locaties in Vouvray. Omdat hij zijn Vouvray-druiven vinifieert in Montlouis, mogen deze wijnen niet onder de Vouvray-appellatie vallen en worden ze simpelweg Vin de France genoemd.

In 2002 voegde hij een domein van 14 ha toe, met alleen Cabernet Franc in het nabijgelegen Bourgeuil. Net als in Montlouis worden compromisloze methoden toegepast: wijnstokken zijn biologisch gecertificeerd; druiven worden met de hand geplukt; wijnen worden in eikenhouten vaten gerijpt; gisting uitsluitend met lokale natuurlijke gisten. Elk deel van de helling (de butte) wordt afzonderlijk gevinifieerd.

De proefnotities dan, Jancis scoort als volgt:

20 – Truly exceptional
19 – A humdinger
18 – A cut above superior
17 – Superior
16 – Distinguished
15 – Average, a perfectly nice drink with no faults but not much excitement
14 – Deadly dull
13 – Borderline faulty or unbalanced
12 – Faulty or unbalanced

Mousserend

Triple Zéro, 2017
Very lively bead and beautifully balanced with a distinctly saline note. So clean! Fresh, lively, delicate and appetising. Really grows on the finish. At first I thought it was not that persistent but it really curls around the back of the palate. It's feather-light, but the overall impression is that the palate is gently caressed with a feather.
16.5 points

Witte wijn

Remus, 2017
Composed and crystalline. Wonderfully pure and refined with just a little chewiness on the end. But pretty marked acidity even though there is some depth. Fairly light but pure. You'd hardly guess this had seen oak.
17 points

Clos de Mosny, 2016
Very pale greenish straw. Composed, confident with some evolution. Almond paste on the nose and refined acidity on the palate. Bone dry – drier than some other vintages. I wouldn't mind a little more obvious fruit. Great purity but just a touch of austerity. A little green-fruit flavour.
16.5 points

Les Hauts de Husseau, 2017
A really cool customer here! But there is such pure fruit and cool, minty pleasure, it's a star. What tension and drive! This is like something in a constellation. So clean and refreshing yet deep. Perhaps the best wine I have yet tasted in this selection.
18 points

Rode wijn

Haut de la Butte, 2017
Dark garnet with a shaded rim. Delightful fresh and evolved nose. Sweet palate entry and gorgeously evolved tannins with a stony, mineral spine. Juicy, bone-dry finish again and relatively lightweight. Chock-full of subtle cranberry flavour and grace. Ridiculous that this costs so little; Wine-Searcher.com cites £21 as the average price for this.
17.5 points

25-05-2021
Door Deborah Schilperoort
Vorig artikel
Vorig artikel