Wij stellen aan u voor, Nicolas Delfaud!
14-04-2021
Door Deborah Schilperoort

Wij stellen aan u voor, Nicolas Delfaud!

Het zijn rare tijden en daar zijn wij als wijnimporteurs zeer zeker niet van uitgezonderd. Geplaagd door allerlei reisverboden, quarantaine-regels en andere vrijheidsbeperkende maatregelen is het de afgelopen 14 maanden bijzonder lastig gebleken onze wijnmakers te bezoeken, laat staan nieuw talent te ontdekken.Toch is ons dat, gedurende onze laatste reis naar Frankrijk op het nippertje nog gelukt, met behulp van een gouden tip.Een bevriende wijnmaker vroeg ons of wij van Nicolas Delfaud hadden gehoord. Dat hadden wij niet en geënthousiasmeerd door het leuke verhaal van de reis van Nicolas door de wijnwereld, besloten wij hem te ontmoeten en zijn wijnen te gaan proberen.

Na jaren als sommelier in Parijs te hebben gewerkt, besloot Nicolas op zijn 32ste om zijn droom achterna te gaan en te leren zelf wijn te maken. Hij pakte alles in en streek in 2009 neer in de Macônnais alwaar hij in dienst trad bij Fabio en Claire Gazeau-Montrasi, de begaafde wijnmakers van Château des Rontets te Fuissé. Hij voelde zich hier als een vis in het water en bleef maar liefst 9 jaar op het Château werken. In die tijd leerde hij het vak van wijnmaker kennen, met alle ups- en downs.

Nicolas zat verder niet stil. Hij kocht een huis op een mooie heuvel te Soligny en bouwde de daarbij behorende schuur langzaam om tot een cave geschikt om wijn in te maken. In 2015 wist hij 4 hectare grond te bemachtigen op een heuvel vlakbij Verzé die hij direct biologisch begon te bewerken (á la Château des Rontets) om zo het natuurlijke evenwicht in de wijngaarden te herstellen. De druiven van zijn eerste oogst verkocht hij nog maar in 2016 maakte hij voor het eerst wijn van zijn eigen druiven.

Nicolas maakt in alle opzichten moderne wijn. Alhoewel de Mâconnais lange warme zomers kent, is zijn wijn nooit log of overrijp. Hij heeft als geen ander geleerd om op het juiste moment te oogsten en zijn wijnen zijn hierdoor altijd licht, fris, levendig en vitaal. Verder gaat hij spaarzaam om met nieuw hout en zoekt hij liever balans en mineraliteit dan dikte en boterigheid. Het resulteert in prachtig ingetogen en subtiele wijnen waarin de druif aan het woord is en niet een trukendoos uit de cave. Precies waar wij van houden.

Wij importeren de Saint-Véran en de Mâcon-Verzé van Nicolas, beiden lichtvoetig en rank maar met meer onder de motorkap dan in eerste instantie doet vermoeden.

Mâcon-Verzé, Bien Heureux - €17,95

Saint-Véran, La Boiserolle - €19,95

Top voor bij de witte asperges of als borrel in de lentezon. 

Een beetje lucht kan zijn wijnen wat meer diepgang en dikte geven, decanteren of heel rustig drinken schaadt zijn wijnen zeer zeker niet. Wil je nog meer weten over zijn wijnen, loop langs de winkel, bel ons op 06 5765 7227 of mail via info@au-paradis.nl. 

14-04-2021
Door Deborah Schilperoort
Vorig artikel
Vorig artikel
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn