Château des Rontets, Fuissé
Bourgogne

 

“The best wines are infused with the spirits of the people and places that produced them.” Terry Theise

In het zuiden van de Bourgogne ligt een ongeveer 350 meter hoge heuvel genaamd “Rontets”. Bovenop deze heuvel ligt het schitterende domein van Claire en Fabio met, in het midden van de wijngaarden, hun prachtige château. Wanneer je door de grote houten poort hun wijngaarden in loopt, zie je beneden in de vallei het dorpje Fuissé liggen. Het huis met wijngaarden (6,5 hectare) is sinds 1850 in handen van de familie Gazeau.

Claire en Fabio ontmoetten elkaar in Milaan, waar zij allebei als architect werkzaam waren bij hetzelfde kantoor. Een paar jaar later besloten zij de architectuur te laten voor wat die was en het familie domein over te nemen om hier hun soort wijnen te gaan maken. Zij begonnen in januari 1995 direct de grond biologisch te bewerken en sinds 20 september 2005 zijn zij ook biologisch gecertificeerd. Zoals de meeste grote wijnmakers, zijn zij intiem verbonden met hun wijngaarden en kennen zij zowat iedere stok die er groeit.

 

Claire & Fabio, foto door Tim Atkin

 

Hun wijnen zijn atypisch voor de streek. Zij maken slechts spaarzaam gebruik van nieuw hout en batonnage is geen religie maar slechts een optie om de wijn wat rijker te maken. Ook doen zij er alles aan om hun wijnen met minimale interventie en zo min mogelijk toegevoegd sulfiet te maken, hetgeen betekent dat zij extreem schoon en hygienisch te werk gaan. Het resultaat is puur terroir gedreven Chardonnay, helder en elegant en niet de wat logge, boterige "houtwijnen" die de appellatie zo vaak kenmerken.

Voor ons was het liefde op het eerste gezicht toen wij het domein in april 2016 voor het eerst bezochten. Wij waren eigenlijk op zoek naar een Beaujolais (Saint-Amour) maar konden na het proeven van het eerste glas direct niet meer om hun Chardonnay's heen. Hun wijnen liggen wereldwijd bij veel toonaangevende importeurs en eindigen steevast hoog in de jaarlijkse lijstjes van de internationale wijnpers.

Claire en Fabio hebben twee kinderen, Giulio en Bianca. Giulio is inmiddels ook architect en Bianca studeert thans nog aan de Sorbonne Universiteit te Parijs.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn