Francois Crochet, Bué
Loire

“What makes a wine worth drinking is that it is honest and authentic. That and nothing more”

Terry Theise

Het gehucht Bué, vlakbij Sancerre, is beroemd om zijn legendarische wijngaarden en omdat François Crochet daar samen met zijn vrouw Carine wijn maakt. We overdrijven misschien een beetje, maar niet veel. Na jarenlang het aanstormende talent te zijn geweest is hij inmiddels gearriveerd. Niet dat je dat aan François zelf merkt maar wel aan het feit dat allocaties van zijn wijnen steeds strikter worden en zijn lijst aan accolades steeds langer.

François heeft na zijn studie aan de Lycée Viticole de Beaune zijn eerste stappen gezet bij Bruno Clair (Bourgogne), hierna heeft hij een oogst gewerkt in Nieuw-Zeeland alvorens hij in 1988 begon met het overnemen van het domein van zijn ouders.

Wat François anders maakt is dat hij ieder jaar weer als één van de eerste in Sancerre plukt, wat betekent dat de zuren zijn wijn zouden moeten uitspatten. Dat doen ze ook maar op een of andere manier nooit te. Hij weet altijd zuren, concentratie, energie, schoonheid en kracht in een prachtige balans te krijgen. Nooit zal zijn wijn naar groene paprika, buxus, kattenpis of andere “standaard” Sauvignon Blanc kenmerken ruiken of proeven. Wel naar door de zon verwarmde stenen na een regenbui, verse rijpe peer, net rijp steenfruit en appelbloesem. Naar gelang zijn wijnen ouder worden, komt daar nog een overvloed aan geuren en smaken bij.

François Crochet

 

Zijn Pinot Noir plukt hij juist weer op het moment van ultieme rijpheid, waardoor zijn rode Sancerre’s een enorme diepgang krijgen. Ongetwijfeld past hij hier de lessen toe die hij bij Bruno Clair heeft geleerd, maar dan wel op zijn manier.

François is sinds 2020 biodynamisch gecertificeerd, daarvoor had hij de biologische certificering al binnen. Hij werkt dus met de natuur samen en dat merk je aan zijn wijnen. Oprecht en helder, nooit nep of gefabriceerd, merci bien François!

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn