Domaine Grosbois, Chinon
Loire

“Cabernet Franc is the Chanel #5 perfume of any wine.”

onbekend

Advies van vrienden die verstand van zaken hebben is fijn. Tijdens een gesprek met Jacky Blot over zijn Cabernet Franc wijnen uit Bourgueil vroeg hij of wij niet op zoek waren naar Cabernet Franc uit Chinon. Zo ja, dan wist hij wel iemand en niet veel later maakten wij kennis met Nicolas. Na het proeven van zijn wijnen twijfelden wij geen moment en zijn wij deze direct gaan importeren.

Nicolas groeide op in een familie die als sinds 1820 wijn maakt vanuit een oude boerderij genaamd “Le Pressoir”. Sinds 2005 maakt Nicolas hier de wijn en verzorgt hij de ongeveer 9 hectares aan wijngaarden. Zijn percelen liggen verspreid over Panzoult (7ha) en Cravant (2ha). Hiervoor reisde hij 10 jaar lang over de wereld en heeft hij over wijn geleerd en wijn gemaakt in Chili, de Verenigde Staten (Oregon, Adelsheim), Australië (Brokenwood) en Nieuw-Zeeland (Pegasus Bay).

Na terugkomst had Nicolas een hoofd vol ideeën over welke kant hij met het domein op wilde gaan. In de eerste plaats moest er een conversie plaatsvinden naar biologisch werken (inmiddels werkt hij biodynamisch en is het domein Demeter gecertificeerd) en in de tweede plaats wilde hij de specificiteit van zijn stukjes wijngaard gaan belichten. Zijn 13 unieke percelen, allemaal beplant op basis van hun geologische kenmerken, moesten zo precies mogelijk worden uitgedrukt in zijn wijnen. Deze ideeën heeft hij inmiddels volledig uitgevoerd.

 

detail Cave Grosbois

 

Zijn top cuvée, Le Clos du Noyer (clos van de walnoot) is een oude lieu-dit van 1,2 hectare die op het hoogste punt van de helling ligt, direct onder de eerste bomen van het bos van Chinon. De wijnstokken zijn tussen de 25- en 50 jaar oud en bevinden zich op een terroir van “millarges”, de lokale naam voor sedimentair zand dat uitsluitend langs de helling van Panzoult wordt aangetroffen. Meer specifiek wordt het niet.

In de kelder laat Nicolas slechts zijn druiven en terroir spreken. Fermentatie geschiedt in open betonnen tanks met natuurlijke inheemse gisten. (Nieuw) eikenhout wordt niet gebruikt en hij filtreert minimaal. De uiteindelijke wijn is dus een directe uitdrukking van een piepklein stukje Chinon, zonder make-up, precies zoals hij het (dus) voor ogen had. Wat een feest en wat een held.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn