Beaujolais

foto: Morgon, Beaujolais, de cave van Anthony Thévenet.

De Beaujolais is eigenlijk deel van de Bourgogne maar wordt vaak los daarvan genoemd, hetgeen niet geheel onlogisch is aangezien het een heel andere klimaat- en bodem samenstelling kent. Hiernaast is de dominante druif hier Gamay, een cépage die op 31 juli 1395 door Filip de Stoute, de Hertog van Bourgogne, werd verbannen uit de Bourgogne. Filip had namelijk een hekel aan Gamay en noemde het een “kwade en ontrouwe plant” die wijn maakte van een “ongekende bitterheid” die “schadelijk was voor het menselijk wezen”. Gelukkig voor ons reikte de arm van Filip niet tot de Beaujolais, anders waren wij vandaag de dag wellicht verstoken geweest van deze geweldige druif.

De Beaujolais kent een warm en droog klimaat en de meeste wijnen worden gemaakt met behulp van de methode maceration carbonique. Deze methode van wijn maken staat haast synoniem voor Beaujolais. Heel in het kort: volledige druiventrossen worden in vaten geplaatst gevuld met CO2 en pas geperst nadat ze uit zichzelf zijn opengebarsten. Dit resulteert over het algemeen in zachte en fruitige wijnen met weinig tannine. Gamay wordt, na er jaren een beetje bij te hebben gehangen (mede dankzij de Beaujolais Nouveau rage) inmiddels weer voor vol aangezien, geheel terecht vinden wij. De Beaujolais produceert ook nog een klein beetje wit, bijna altijd gemaakt van Chardonnay.

Ontdek hier de wijnen