Nieuw in ons assortiment, Domaine Ilarria uit Irouléguy.
01-07-2021
Door Deborah Schilperoort

In het meest zuidwestelijke puntje van Frankrijk, aan de grens met Spanje, ligt aan de voet van de Pyreneeën de kleine appellatie Irouléguy. Dit is Baskenland, de taal is Baskisch (Euskera) en de druiven zijn vooral Tannat, Petit Manseng, Petit Courbu en Cabernet Franc. Hier is Domaine Ilarria gevestigd, een eeuwenoude wijnmakerij waar Peio Espil thans de scepter zwaait.

Peio, kleinzoon van wijnproducenten, begon in de jaren tachtig met het aanleggen van terrassen op de steile kalkstenen hellingen zodat hij daar wijnstokken op kon planten. Hij is een volgeling van de Japanse landbouw filosoof Masanobu Fukuoka die een hands-off stijl van landbouw predikte waar, paradoxaal genoeg, constante waakzaamheid in de wijngaard een vereiste voor is.

Het domein beslaat in totaal 30 hectare, waarvan 10 hectare is beplant met wijnstokken. De velden liggen voornamelijk verspreid over heuvels boven de voormalige priorij van het kleine dorp. De wijngaarden hebben een zuid - en zuidoostelijke expositie en zijn al sinds 2008 biologisch gecertificeerd. Vanwege de steile hellingen wordt alles met de hand gedaan. Peio beschrijft de bodem van zijn wijngaarden als rijk aan calcium, ijzer en magnesium, "gezond voor wijn en voor het leven".

Het kan hier zomers goed warm worden maar de koele lucht die aan het einde van de dag vanuit de Pyreneeën en de Golf van Biskaje over de velden stroomt, verkoelt ‘s nachts de velden waardoor de druiven niet overrijp worden. Het geeft de tannine rijke Tannat-wijnen van Peio een prachtige zuurgraad die zorgt voor verfijning en verdieping.

Domaine Ilaria is een van de weinige onafhankelijke producenten van Irouléguy, de meeste wijnbouwers verkopen hun druiven aan de plaatselijke Cave Coöperative. Op het moment van schrijven, telt de appellatie slechts 11 onafhankelijke wijnmakers, de overige 40 leveren aan de Cave.

Wij proefden zijn wijnen voor het eerst eind 2019 en hebben er sindsdien van gedroomd om deze te importeren. Het is namelijk allemaal net wat anders, maar wel echte Au Paradis wijn. Peio maakt stoere wijnen, met heerlijke rafelrandjes en kloeke tannines, maar alles in een fluweelzachte balans die ons terugneemt naar die groene heuvels aan de voet van de Pyreneeën.

Wij importeren het gehele gamma van Domaine Ilarria, te weten een rosé, een wit en twee rood, zie hieronder:

Irouléguy, Domaine Ilarria 2018 (wit)

Vin de France, Domaine Ilarria 2020 (rosé)

Irouléguy, Domaine Ilarria 2020 (rood)

Irouléguy, Domaine Ilarria, Cuvée Bixintxo 2019 (rood)

Een beetje lucht kan zijn rode wijnen zeker meer diepgang geven, Tannat kan een wat taaie druif zijn die baat heeft bij wat zuurstof, decanteren of heel rustig drinken is (dus) het devies.

01-07-2021
Door Deborah Schilperoort
Vorig artikel
Vorig artikel
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn