A. Lamblot
Champagne

Alexandre Lamblot

Only the unimaginative can fail to find a reason for drinking Champagne.

Oscar Wilde

Alexandre is één van de grootste nieuwe (of inmiddels gearriveerde) talenten van de Champagne en zijn wijnen zijn om die reden enorm gewild. Wij hebben dan ook lang op onze eerste allocatie moeten wachten. Op een mooie lentedag in 2021 kwamen wij hem al op het spoor tijdens een bezoek aan Jérôme Prévost (Champagne La Closerie) te Gueux. Na een mooie maaltijd vroegen wij hem of hij nog nieuwe lokale talenten kende bij wie wij eens zouden moeten gaan proeven. Lang hoefde hij niet na te denken, hij noemde direct Alexandre Lamblot.

Alexandre, zo werd ons verteld, was een leerling van Jérôme die inmiddels een gedeelte van de wijngaarden van zijn ouders had overgenomen en daar hele speciale Champagnes van produceerde. Geënthousiasmeerd door deze referentie maakten wij een afspraak met Alexandre en bezochten wij voor het eerst zijn domein te Janvry (pal naast Gueux) in juni 2021.

Vrijwel direct werden wij mee de wijngaarden in genomen, daar gebeurt het volgens Alexandre namelijk allemaal. Het is natuurlijk moeilijk om een wijn te bedenken die meer “gemaakt” is dan Champagne (twee vergistingen, liqueur de tirage, liqueur d’expédition) dus wij vonden het gaaf dat hij de nadruk zo legde op de kwaliteit van zijn druiven en de eigenschappen van zijn terroirs. Een uitstekend begin wat ons betrof. Hij heeft ongeveer 3,5 hectare (piepklein dus) waar uiteraard voornamelijk Pinot Meunier (60%) is aangeplant met nog 25% Pinot Noir en 15% Chardonnay. 

In zijn wijngaarden, zo legde hij ons uit, stimuleert hij de biodiversiteit door de natuurlijk aanwezige grond bedekkers vrolijk te laten groeien. Als die te hard groeien of de boel dreigen over te nemen, zet hij zijn kippen in. Met behulp van een mobiele kippenren trekken zijn kippen door de wijngaarden en snoeien de boel dan lekker bij. Hiernaast gebruikt hij geen zware machines in de wijngaarden om zo de grond en de bodem dichtheid te beschermen. Verder doet hij aan Vitoforestry, wat betekent dat hij tussen de wijnstokken bomen plant. Per hectare groeien er nu 100 verschillende bomen, zij aan zij met de druivenstokken.

Lamblot kippen

Vanzelfsprekend gebruikt hij geen herbi- of pesticiden en is hij biologisch gecertificeerd. Hij heeft zijn kopersulfaat verbruik enorm beperkt door oliën te gebruiken en zet tevens biodynamische preparaten in. Verder liet hij zien dat in plaats van snoeien hij de uitlopers van bepaalde stokken vlecht bij het naderen van de winter om zo bescherming te bieden tegen de kou. Deze snoeit hij dan niet in de lente maar hij haalt alleen de ongewenste knoppen weg. Deze techniek zijn wij nog niet eerder in de Champagne tegengekomen, heel cool.

Over het beheer van zijn wijngaarden zegt hij zelf dat dit alles een mooi begin is. Hij streeft naar een zo gezond mogelijke wijngaard met een natuurlijke balans (zodat ziektes geen voet aan de grond kunnen krijgen) met zo min mogelijk negatieve impact op het milieu.

Het bezoek aan de zijn kelders was niet minder indrukwekkend. Hij gebruikt een ouderwetse Coquard pers die hij prachtig heeft ingebouwd in een pas gerestaureerde ruimte. Deze ruimte ligt een paar treden hoger dan zijn kelders, zodat het sap met behulp van zwaartekracht rustig naar de iets lager gelegen kelders kan stromen. Het druivensap fermenteert vervolgens met behulp van uitsluitend inheemse gisten. De fermentatie geschiedt in gebruikte eikenhouten vaten, van 228 liter tot Foudres van 600 liter. Hiernaast heeft hij nog wat amforen staan waar hij mee experimenteert. Alles uiteraard met zo min mogelijk interventie.

De tweede vergisting geschiedt, afhankelijk van het oogstjaar en cuvée, na ongeveer 11 tot 20 maanden zonder klaring, filtratie of koude stabilisatie. Als moderne wijnmaker beperkt hij het sulfiet gebruik tot een absoluut minimum, ongeveer 15-20 mg totaal bij het bottelen. Voor de liqueur de tirage gebruikt hij opgekweekte gisten uit zijn eigen wijngaarden, met minder suiker dan gebruikelijk zodat zijn mousse zachter en fijner wordt (iets dat Jérôme Prévost ook doet). Na het dégorgeren voegt hij nagenoeg nooit suiker toe, Brut Nature derhalve.

Al het werk in de wijngaarden en het fijne fingerspiel gevoel in de kelders werpt op een werkelijk ‘mind blowing’ manier zijn vruchten af. De Champagnes van Alexandre zijn spannend, precies, gelaagd en intens met een volledig eigen signatuur. Wij hoorden- of lazen ergens dat het aan een mix deed denken van Jérôme Prévost en Cedric Bouchard en daar zijn wij het eigenlijk wel mee eens. Dan begrijp je weer dat geweldige druiven, bijzondere terroirs en weinig ingrepen in de kelder in de juiste handen tot fantastische resultaten kunnen leiden.

Enfin, wij dachten toen in ‘21 een fantastisch nieuw huis toe te gaan voegen aan onze portfolio. Helaas liep het anders. Aan het einde van het bezoek legde hij uit dat iedereen aan hem liep te trekken en dat hij nu geen wijnen meer had die hij ons kon verkopen. En dus, zonder Champagne maar wel met een dozijn Lamblot eieren trokken wij vervolgens weer huiswaarts.

In 2022 hebben wij nog eens een bezoek gebracht aan Alexandre. Inmiddels hadden wij gezien dat zijn Champagnes hun weg naar zowat iedere toonaangevende wijnkaart in Franrijk hadden gevonden en importeurs met aanzien (zoals Berry Bros & Rudd) nu ook met hem werkten. Hij vertelde dat hij zijn best ging doen een allocatie voor ons te vrij te maken. Helaas bleek zijn populariteit zo groot dat hij de internationale vraag niet meer aankon, dus wederom geen Champagne Lamblot voor Nederland.

Hetzelfde verhaal gold voor 2023 (niet geholpen door de mini-oogst van 2021), en wij begonnen de hoop zo zachtjes aan te laten varen dat het ooit zou lukken. Tot wij in maart 2024 een berichtje van hem kregen, hij had een allocatie voor ons! Zelden hebben wij langer moeten wachten, maar geloof ons, het is de moeite van het wachten meer dan waard.

Alexandre Lamblot is een van de onbetwiste toptalenten van een nieuwe golf aan spannende jonge wijnmakers in de Champagne. Wij zijn heel blij dat wij op tijd zijn ingestapt en eindelijk zijn Champagnes hier mogen en kunnen aanbieden.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn