Domaine Teiller, Menetou-Salon
Loire

“ …wine [is] a constant proof that God loves us, and loves to see us happy.” 

Benjamin Franklin 

Aangeschurkt tegen Sancerre (iets ten westen) ligt de appelatie Menetou-Salon. Hier wordt sinds 1950 wijn gemaakt door de familie Teiller. Thans staan Patricia Teiller en haar man Olivier aan het roer.

Patricia en Olivier hebben elkaar ontmoet op de beroemde Lycée Viticole de Beaune in 1997 waar ze allebei Oenologie studeerden. Patricia noemt haar oude school wel eens gekscherend een matchmaking instituut, gezien het aantal stelletjes aan wijnmakers die de school produceert.

Na hun opleiding hebben Patricia en Olivier beiden gewerkt in Nieuw-Zeeland, Bourgogne, Loire (Touraine) en in de Bordeaux, waar Patricia onder andere in de leer is geweest bij Denis Dubourdieu* op zijn Clos Floridène.

 

Patricia en Olivier

 

Terug in Menetou-Salon hebben zij langzaam het domein van de ouders van Patricia overgenomen. Het domein is net geen 17 hectare groot en ligt op de hellingen rond Parassy, Menetou-Salon, Aubinges en Vignous sous les Aix. De stokken zijn gemiddeld 30 jaar oud (in 2019). Al snel begonnen zij met de grond biologisch te bewerken en inmiddels zitten ze midden in een conversie naar biodynamische bewerking. 

Patricia en Olivier plukken bijna als laatste in hun appellatie en dat proef je terug in hun wijnen. Hun Sauvignon’s zijn nooit schraal of schurend maar juist iets dikker met helder en rijp fruit, zonder dat dit ten koste gaat van de zuren. Balans dus. De eerste oogst die wij van hun kochten was 2013, een in alle opzichten moeilijk jaar in de Loire. Maar ook na een koud en nat jaar wisten Patricia en Olivier prachtig volle en gulle wijn te maken. Wij hopen nog lang met ze samen te werken. 

 

*De helaas veel te jong gestorven Denis Dubourdieu was professor in de Oenologie aan de Universiteit van Bordeaux, hiernaast maakte hij zelf wijnen, waaronder zijn beroemde Clos Floridène en adviseerde hij een aantal wijnhuizen.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn