Jean-Marc Bernhard, Katzenthal
Alsace

"The grand crus are the earth's erogenous zones, sunlight shines on them and they tingle"

Terry Thiese.

Wanneer je de schitterende Route de Vin volgt in de Elzas, vanuit het noorden richting Colmar, kom je vanzelf bij de afslag rechtsaf naar Katzenthal. Daar, in een prachtige vallei aan de voet van de Vogezen, in het midden van het dorpje, ligt het domein van Frédéric en Anne-Caroline Bernhard. Het gebouw waar je wordt ontvangen en waar de wijn ook wordt gemaakt, stamt uit de 16e eeuw. Het is een van de weinige gebouwen in Katzenthal die het einde van de tweede wereldoorlog (er is enorm gestreden in de Elzas) hebben overleefd. De familie Bernhard kocht het, met bijbehorende wijngaarden, in 1802 en Frédéric vertegenwoordigt inmiddels de 9e aaneengesloten generatie die hier wijn maakt van dezelfde grond. 

Frédéric werkt sinds 1999 biologisch en ontving zijn certificering in 2002. Hij gelooft sterk in een schone manier van werken. Heel in het kort; hoe minder troep de wijngaarden in gaat, hoe gezonder de druiven en hoe beter de wijn. Hij bewerkt zijn grond met behulp van een vast team en bijna alles wordt met de hand gedaan. De wijn fermenteert met behulp van lokale wilde gisten en de malolactische gisting is spontaan. Hij filtert in beginsel niet en sulfiet wordt slechts in kleine hoeveelheden toegevoegd.

De periode voor de oogst is Frédéric bijna constant in de wijngaarden te vinden. In de warme zomers die de Elzas kent, is het van belang dat er op exact het juiste moment van rijpheid wordt geplukt. Ben je te vroeg, dan houdt de wijn volgens Frédéric iets groens en afstandelijks. Ben je te laat, dan is de fruit/alcohol/zuur balans niet goed en wordt de wijn te lobbig. Frédéric weet ieder jaar opnieuw zijn druiven op precies het goede moment te oogsten en offert daar graag wat extra tijd aan op.

In alles vertegenwoordigt Frédéric de nieuwe generatie van wijnmakers in de Elzas. Geen te zoete wijnen waar je alleen grootmoeders blij mee kan maken, maar droge, ragfijne en uitgebalanceerde wijnen van een erg goede kwaliteit. De zoon van Frédéric en Anne-Caroline, Jules, toont vanaf het begin al een meer dan normale interesse in het maken van wijn en ook hun dochter Elena heeft inmiddels aangegeven wijnmaker te willen worden. Met de opvolging zit het gelukkig dus goed, op naar de 10e generatie, maar voor nu nog even niet.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn