Vignobles Pueyo, Libourne
Bordeaux

“I think it must go, as we were saying a moment ago, towards an ever greater purity. I believe we must come to the wine that is a ‘reflection of its soil’, with a minimum of chemical products, both in the soil as well as in the wine. I think the truth must finally shine. I believe that this is the point…”

Jules Chauvet (uit: Le vin en question)

 Op onze favoriete wijnbeurs in Parijs waren wij eind 2019 op jacht naar een Bordeaux die binnen ons gamma zou passen. Niet een stoffige, stroeve Bordeaux die na jaren in de kelder pas begint te schitteren maar een wat moderner gemaakte Bordeaux, die natuurlijk ook nog (bio)dynamisch moest zijn geproduceerd. Na veel proeven bleven wij teruglopen naar de tafel van Christophe Pueyo, wiens wijnen die dag zo haast ongemerkt een ijkpunt voor ons waren geworden. In zijn wijnen vonden wij balans, plezier, leven en dynamiek. 

Na, gespeend van de romantiek van de beurs, zijn wijnen nog eens te hebben geproefd in Amsterdam zijn wij deze direct gaan importeren. Vlak voor kerst 2019 kwamen ze binnen en wij kunnen ze inmiddels niet meer wegdenken uit onze portfolio.

De familie Pueyo is sinds 1853 eigenaar van Château Belregard-Figeac (waar La Fleur de Garderose onder valt) hetgeen Christophe de 5e generatie wijnmaker van de familie maakt. In 2010 nam Christophe de touwtjes over van zijn oom en vader en besloot alles anders te gaan doen. Hij begon direct zijn 16 hectare biodynamisch te bewerken om zo de natuurlijke balans in zijn wijngaarden te herstellen en pakte het kelderwerk ook volledig anders aan. Het merendeel van de barriques verdween om te worden vervangen door neutrale demi-muids, foudres (gemaakt door Stockinger) en amforen.

Verder doet Christophe niet veel in de kelder. De druiven ondergaan een koude maceratie van ongeveer een week met weinig tot geen pigeage of overpompen. Fermentatie, uitsluitend met inheemse natuurlijke gisten, geschiedt in betonnen tanks gedurende ongeveer 3 weken, waarna de wijnen zo’n 18 maanden worden gerijpt in een combinatie van bovengenoemde vaten, waarna ze worden gebotteld zonder filtratie. Sulfiet wordt alleen toegevoegd indien hij dat nodig acht, in de meeste jaren werkt hij zonder.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn