Domaine Chandon de Briailles, Savigny-les-Beaune
Bourgogne

Every great wine soul I have known is someone who is ever a student and always on a quest

Terry Theise

"Progress has been impressive here over the last decade, and this is now a prime source for Île de Vergelesses and a clutch of Cortons."

Clive Coates MW

This domaine is quickly becoming one of the very finest to be found anywhere in the Côte D’Or...these are great, classically styled, terroir-driven red and white Burgundies that age brilliantly, and are among the treasures to be found in the Côte de Beaune for those adventurous enough to try a few bottles.”

John Gilman (View from the Cellar)

Nadine, Claude and François de Nicolay have made remarkable strides in the past twenty-five years and Chandon de Briailles is now making exceptional Burgundy.”

Remington Norman & Charles Taylor MW

Iets ten noorden van Beaune ligt de kleine plaats van Gallisch-Romeinse oorsprong Villa Saviniaco dat zich vandaag de dag Savigny-lès-Beaune noemt. Hier staat het prachtige huis van de familie De Nicolay. Om het huis heen ligt een tuin die is ontworpen en aangelegd door de landschapsarchitect André le Nôtre (1630-1700) die ook de tuinen van Versailles ontwierp. Hier maakt de familie De Nicolay sinds 1834 wijn van de 13 hectare die zij bewerken.

Vandaag de dag wordt de wijn gemaakt door Claude en haar broer François, bijgestaan door hun talentvolle keldermeester Christian Knott (Australië). Claude studeerde Oenologie en Viticulture aan de universiteit van Dijon en liep stages in Oregon en Nieuw-Zeeland. Zij is getrouwd met Fréderic Drouhin die aan het roer staat bij de négociant Joseph Drouhin.

François heeft ook stage gelopen in Oregon en is sinds 2001 verbonden aan het domein. Hij heeft ook een eigen négoce (domaine François de Nicolay) en is de drijvende kracht geweest achter de conversie naar biodynamisch wijn maken.

De wijngaarden worden bewerkt met behulp van paarden die de ploegen door de aarde heen trekken en zo de grond lucht geven, onkruid verwijderen en de wijnstok wortels dwingen hun heil diep onder de grond te zoeken. Ook in de kelders, die uit de 13e eeuw stammen, wordt alles zo natuurlijk mogelijk gedaan. Dat wil zeggen geen enkele toevoeging of chemicaliën anders dan een minieme hoeveelheid sulfiet. Verder gebruiken ze weinig tot geen nieuw hout bij de opvoeding van de wijnen. Hier spreken dus de druiven en het terroir. Claude noemt de wijn die zij maken dan ook geheel toepasselijk “no make-up wine”.

Dit alles resulteert in elegante wijnen, gelaagd en gestructureerd met een schitterend bouquet, altijd lichtvoetig en krachtig, nooit lomp of zwaar. Wat het domein verder uniek maakt zijn de Corton Grand Cru blanc die zij ieder jaar in een kleine oplage maken en de Premier Cru Île des Vergelesses blanc, de enige witte Île des Vergelesses in de wereld.

Het domein is biologisch gecertificeerd sinds 1998 en biodynamisch sinds 2005. Het is lid van ‘Les Domaines Familieux’, de associatie van 28 prestigieuze topdomeinen uit de Bourgogne. De wijnen van Chandon de Briailles zijn wereldwijd terug te vinden in toonaangevende collecties en liggen bij de meest gerenommeerde importeurs.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn