Domaine de la Taille aux Loups, Montlouis
Loire

“Mon but est sucrosité sans sucre”

Jacky Blot

Jacky Blot is een van de meest eigenzinnige en getalenteerde wijnmakers die wij kennen. Het is iedere keer weer een feest om hem te horen praten over wijn, hij die in zijn wijngaarden niets doet zonder een weldoordachte reden en absolute perfectie nastreeft.

Het begon in 1988 toen Jacky, toen nog négociant te Tours, 7 hectare met oude stokken kocht in Montlouis. Hij begon direct de grond biodynamisch te bewerken. Alle herbiciden en pesticiden waren taboe, de wijngaarden moesten hun natuurlijke evenwicht weer terugvinden. Dat klinkt vandaag de dag allemaal niet zo vreemd maar anno 1988 was dit niet minder dan revolutionair. Onder zijn leiding transformeerde de wijngaarden tot de gezondste van de streek.

Met het gezonder worden van de grond steeg de kwaliteit van de druiven en daarmee de kwaliteit van de wijn. Jacky houdt de rendementen laag en heeft, na jaren onderzoek te hebben gedaan, de voor hem perfecte manier van plukken gerealiseerd. Hij wacht tot het moment van perfecte rijpheid voor wat hij in gedachte heeft betreffende de desbetreffende wijngaard en gaat dan pas plukken. Dit betekent dat dezelfde stok vaak op drie- tot vier verschillende momenten wordt geplukt. Alleen de perfecte rijpe druiven gaan mee, de rest blijft hangen tot ook zij volmaakt zijn.   

Clos de Mosny, Chenin Blanc

 

De vinificatie van al zijn cuvées geschiedt op exact dezelfde manier. Dit doet hij zodat de onderlinge verschillen de verschillen in terroir uitdrukken. De meeste producenten van Chenin Blanc in de Loire laten nog behoorlijk wat restsuiker in hun wijnen zitten. Jacky doet dit niet, hij vergist zijn wijnen totdat ze helemaal droog zijn aangezien hij vindt dat suiker de kwaliteit van Chenin Blanc verhult. Jacky doet evenmin aan battonage, malolactische vergisting, toevoeging van gisten of chaptalisatie. Filtreren geschiedt slechts minimaal en hij voegt amper sulfiet toe. Tegenwoordig is wijn maken met minimale interventie hip en trendy, Jacky doet dit al vanaf het begin en zonder zichzelf hierover op de borst te kloppen. 

Dit alles leidt tot pure en zuivere natuurwijnen met een ongekend verouderingspotentieel. Zo’n 3- tot 4 jaar na de oogst komen de wijnen echt tot leven en met het verstrijken van de jaren neemt de schoonheid slechts toe. Zijn Chenin Blanc wijnen behoren tot de absolute top in de wereld en zijn Domaine de la Taille aux Loups is een van de slechts 5 domeinen in de Loire die de (maximale) 5 sterren heeft gekregen van de prestigieuze gids Bettane + Desseauve. Pas mal voor een négociant die pas op latere leeftijd wijn is gaan maken.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn