Jean-Yves Devevey, Demigny
Bourgogne

Jean-Yves Devevey 

“Good wine is like the past giving up a moment.”

Gëinspireerd door David Mitchell

In het dorpje Demigny, vlakbij Beaune, stichtte Jean-Yves Devevey in 1992 zijn domein. Als 100% self-made man, begon hij met niets en sprokkelde hij door de jaren heen steeds meer stukjes felbegeerde wijngaarden bijeen. Thans beslaat zijn domein 7,6 hectare, verspreidt over de Côte de Beaune en de Côte Chalonnaise en is hij, in de Bourgogne en daarbuiten, een zeer bekende en gerespecteerde wijnmaker geworden.

In Jean-Yves schuilt een enorm nieuwsgierige en gedreven wijnmaker die nog altijd op zoek is naar manieren om zijn wijnen beter te maken en zijn wijngaarden beter te begrijpen. Aangejaagd door deze niet aflatende wens, werkt hij sinds 2003 biologisch en stapte hij in 2019 over naar het biodynamisch bewerken van zijn wijngaarden.

Het begint voor Jean-Yves allemaal bij het respecteren van de eco-systemen in zijn afzonderlijke wijngaarden. Hij poogt de permanente balans in zijn wijngaarden te bewaken door deze jaar in en jaar uit minutieus te observeren. Mocht ingrijpen nodig zijn, aarzelt hij niet maar wel met zo min mogelijk interventie, om zo de natuurlijke afweersystemen van zijn wijngaarden te optimaliseren. Een gezonde wijngaard met gezonde stokken en een actief eigen eco-systeem levert volgens Jean-Yves de wijnen die hij zoekt. Wijnen die uitdrukken waar zij vandaan komen en die waardig zijn de naam Bourgogne te dragen. Wijnen waarin zijn terroir kan worden geproefd.

Hiernaast is hij een bijzonder sympathieke man die met veel geduld en op een volstrekt begrijpelijke manier zijn enorme kennis van het vak kan overbrengen. Wij kunnen uren naar hem luisteren als hij begint met praten over zijn wijngaarden, het leven, eten en zijn schitterende moestuin.

Wij werken sinds 2022 met Jean-Yves samen. Hij stond lang op ons lijstje van begeerde wijnmakers maar een domein van dit kaliber verkoopt ieder jaar moeiteloos alles uit. Even wachten dus, maar gelukkig wist hij wat allocaties te verschuiven en mogen wij nu als enige in Nederland zijn geweldige wijnen importeren.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn