Clos Moulin aux Moines, Auxey-Duresses
Bourgogne

“Burgundy wines are like Japanese food, you know it's too expensive but there really is no substitute.”

David Laws

In het jaar 982, toen de Cluniacenzer monniken (onderdeel van de abdij van Cluny) hier een abdij stichtte, was het al bekend; dit is een speciale plek. Wanneer je vanuit Beaune de Route du Vin volgt richting Auxey-Duresses, kom je bij een heuvel waarna een ondiep dal volgt, omringd door glooiende hellingen. Hier ligt, genesteld aan de linker kant van de weg, het domein Clos du Moulin aux Moines. Het huidige gebouw dateert uit 1650 en is gebouwd op de fundering van de abdij.

De wijngaard van het domein grenst aan die van Meursault. Onder aan de helling van de wijngaard ligt een smal kanaal dat destijds is uitgegraven door de monniken om hun watermolen van water te voorzien. Dit zorgt niet alleen voor een plek waar menig eend gelukkig in de rondte dobbert maar ook voor een microklimaat dat, vooral in de warmere zomers, een verkoelende invloed op de wijngaard heeft.

Door de eeuwen heen is het eigendom van het domein, met de aangrenzende wijngaarden, vele malen van hand gewisseld tot de familie Andrieu het in 2008 kocht. Zij had als enig doel deze bijzondere plek zo snel mogelijk weer tot bloei te laten komen. In 2009 trokken zij wijnmaker Willy Roulendes aan die daarvoor werkzaam was bij Domaine de Montille. Onder zijn leiding is men direct begonnen de wijngaarden biologisch te bewerken. De grond werd bewerkt met een paard, spuiten was taboe en ploegen was het nieuwe devies. Hiernaast paste Willy ook direct een flink aantal biodynamische principes toe, zowel in de wijngaard als in de kelder.

Onder het nieuwe regime hervonden de stokken langzaam hun vigeur en sinds een paar jaar is de grond weer schoon en het natuurlijke evenwicht hersteld. Dat merk je wanneer je het domein bezoekt maar ook bij het proeven van de wijnen; alles klopt en er is balans.

Fermentatie geschiedt uitsluitend met behulp van natuurlijke gisten, de opvoeding vindt plaats in de kelders (12-18 maanden) in gebruikte eikenhouten vaten, er wordt spaarzaam gebruik gemaakt van nieuw hout. De wijn wordt niet geklaard of gefilterd en er wordt zo weinig mogelijk sulfiet gebruikt. Dit alles leidt tot prachtig zuivere, terroir gedreven Chardonnay en Pinot Noir wijnen. De monniken wisten het anno 982 al en gelukkig weten wij het nu ook.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn