Fiona Leroy, Maranges
Bourgogne

“Good wine is a good familiar creature if it be well used.”
William Shakespeare

In het zuidelijkste puntje van de Côte de Beaune ligt het dorpje Dezize-Lès-Maranges. Hier heeft Fiona Leroy eind 2017 haar ieniemienie domein (slechts 2,70 hectare) opgericht. Fiona is opgeleid als econoom maar besloot in 2013 haar hart te volgen en met wijn te gaan werken. Zij liet Parijs achter zich om tussen 2013 en 2017 bij verschillende domeinen in-en om Maranges te gaan werken en ervaring op te doen. Eind 2017 kreeg zij de kans om al biologisch gecertificeerde wijngaarden van een ander domein over te nemen en die greep zij direct. Het merendeel van haar wijngaarden ligt in de appellatie Maranges, maar zij heeft ook nog wat hele fijne stukjes Hautes-Côtes de Beaune en tout court Bourgogne weten te bemachtigen.

De nog jonge Fiona besloot direct de volgende stap te zetten en haar wijngaarden biodynamisch te gaan bewerken. Dit betekent (dus) dat zij geen synthetische meststoffen, geen herbiciden en geen pesticiden in haar wijngaarden gebruikt. Slechts met natuurlijke producten bewaart en bewaakt zij het evenwicht in haar wijngaarden en daarbij speelt het behoud van de diversiteit aan flora en fauna uiteraard een grote rol.

 

Fiona in haar kelder. Foto door Jasper Morris, Inside Burgundy

 

Fiona doet vrijwel alles met de hand, slechts voor het ploegen en het sproeien met biodynamische oplossingen zet zij een klein rupsbandvoertuig in dat perfect tussen de stokken past. De rupsbanden zorgen verder voor een goede verdeling van het gewicht waardoor de grond ook niet inklinkt en kan blijven ademen. In de kelder geschiedt het werk vanzelfsprekend ook zo natuurlijk mogelijk. De wijn wordt gemaakt zonder enige toevoegingen, afgezien van (indien nodig) een minieme hoeveelheid sulfiet tijdens de botteling om de wijn te stabiliseren. De vergisting geschiedt op natuurlijke wijze, zonder toevoeging van gistcellen. Fiona gebruikt geen nieuwe eikenhouten vaten, noch voor de witte, noch voor de rode wijnen.

Wij maakten in 2020 voor het eerst kennis met de wijnen van Fiona. Ons viel direct de enorme dynamiek, energie en zuiverheid van haar wijn op. Onmiskenbaar Bourgogne, spannend, tegelijk plezierig, foutloos en speels. Vanwege de beperkte omvang van haar domein, krijgen wij ieder jaar maar een kleine allocatie. Het is niet anders maar wees er snel bij, wij voorspellen dat Fiona een hele grote wijnmaker gaat worden.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn