Witte asperges en welke wijn drink je daarbij.
15-03-2021
Door Deborah Schilperoort

foto: sous-vide bereiding van witte asperges met wat boter en een snuf zout, 30 minuten op 88 graden.


Witte asperges en welke wijn drink je daarbij.

De witte asperges zijn er weer! Officieel gaat het seizoen pas de tweede donderdag van april van start, maar het witte goud wordt nu al gestoken. Ieder jaar zijn ze er maar kort, dus kom goed beslagen te ijs en geniet nog meer van dit toch wel bijzondere seizoen.
 
De belangrijkste vraag is natuurlijk: welke wijn drink je bij witte asperges? Op die vraag geven wij uiteraard graag antwoord, al ligt het wel erg aan de bereiding van de asperges welke wijn er het beste mee combineert. Voor de klassieke bereiding met botersaus, ham en ei adviseren wij witte wijnen die iets vettigs hebben maar ook als tegengewicht de juiste hoeveelheid zuren en frisheid geven. Het vettige gaat fijn bij de boter en de zachte smaak van de asperges terwijl de zuren ervoor zorgen dat het allemaal in balans blijft en niet doorslaat. Hieronder een aantal suggesties:

€10-€15 
Alsace, Jean-Marc Bernhard, Pinot Blanc
Alsace, Paul Ginglinger, Les Prélats, Pinot Gris

€15-€25
Loire, Domaine Teiller, Menetou-Salon, Mademoiselle T, Sauvignon Blanc
Bourgogne Cote D’Or, Violot-Guilemard, Pinot Beurrot (Pinot Gris)
Loire, Montlouis, Domaine de la Taille aux Loups, Remus, Chenin Blanc

€25-€30
Alsace, Jean-Marc Bernhard, Riesling, Grand Cru Wineck-Schlossberg, Riesling
Rhône-Nôrd, David Reynaud, Aux Betises, Roussanne/Marsanne

>€30
Bourgogne, Pouilly-Fuissé, Chateau des Rontets, Les Birbettes, Chardonnay
Bourgogne, Meursault, Violot-Guillemard, Chardonnay
 
Drink je liever rode wijn bij de asperges? Denk dan aan een druif met weinig tannine, zoals Gamay of Pinot Noir:
 
Beaujolais-Villages, Alex Foillard, Gamay
Alsace, Paul Ginglinger, Pinot Noir
Morgon, Anthony Thévenet, Gamay
 
Voor advies op maat kan je uiteraard altijd bij ons terecht in de winkel of ons even bellen op 06 5765 7227, mailen mag ook via info@au-paradis.nl.

Vanzelfsprekend komen de beste asperges uit Nederland en dan van de zandgronden van Limburg, maar is dat ook zo? Hoe herken je de kwaliteit van asperges? En waar moet je op letten om de versheid te kunnen beoordelen? Wij vroegen het aan Theo Hagendoorn van Theo’s Tuin, dé groenten specialist van Amsterdam die iedere zaterdag op de Lindengracht zijn seizoensgebonden biologische groenten verkoopt. In het volgende nieuwsbericht staat een verslag daarvan.

15-03-2021
Door Deborah Schilperoort
Vorig artikel
Vorig artikel
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn