Welke (rode) wijn drink je bij vis?
23-03-2021
Door Deborah Schilperoort

Welke (rode) wijn drink je bij vis?

 

Allereerst, goed nieuws voor iedereen die van vis uit de Noordzee houdt maar geen tijd heeft om naar de afslag te rijden voor die echt verse en - die ochtend nog gefileerde - vis, Woordvis kan (naast vrijdags) nu ook woensdags in onze winkel worden afgehaald.

Woordvis, voor wie er nog niet mee bekend is, levert aan het topsegment van de Amsterdamse horeca maar (nu) ook direct aan particulieren. Voor meer informatie en aanmelding, klik hier voor de site van Woordvis.

Dan, vis en wijn, een fantastische duo dat welhaast eindeloos met elkaar kan worden gecombineerd. Vis gaat over het algemeen het beste met witte wijnen en afhankelijk van de bereidingswijze kies je dan voor een wijn met meer- of minder zuren, iets vet of juist met mineraliteit, je kan zowat alle kanten op. Maar hoe paired vis met rode wijn?

Rode wijnen worden niet vaak bij vis geschonken en dat is ook begrijpelijk. De meeste rode wijnen zijn gewoonweg te zwaar en bevatten te veel tannine, hetgeen botst met de fijne smaak van de vis. Echter, als je kiest voor een wat lichtere rode wijn met minder tannine en je schenkt die - zoals het hoort - licht gekoeld (14 à 15 graden Celsius) en bij het juiste recept, dan kan dit prachtige combinaties opleveren. Je moet dan denken aan wijn gemaakt van druiven zoals PoulsardGamayPinot Noir of Trousseau

Laat ik maar direct boter bij de vis doen en een recept met jullie delen afkomstig van de Indische tak van mijn familie die geweldig combineert met rode wijn. Vrijwel iedere soort vis is geschikt voor dit recept, wij gebruiken vaak kabeljauw, rogvleugel of rode mul.

3 blaadjes limoenblad (djeroek poeroet)
1 stuk citroengras (sereh)
2 stuks bosui
3 cm verse gember
2 tenen knoflook
1 sjalot
eventueel 1 vers rood pepertje
2 eetlepels (kokos)olie
1 theelepel trassi
Halve theelepel gemalen kurkuma (kunjit)
Halve theelepel gemalen korianderzaad (ketumbar)
1 eetlepel ketjap manis
1 eetlepel sambal (peteh) of naar smaak meer of minder
100 gram Hollandse garnalen
Sap van een limoen

Snijd de limoenbladeren, citroengras, gember, knoflook, sjalot, bosui en (eventueel) het rode pepertje fijn, vijzel het of gooi alles in een foodprocessor (superhandig en snel). 

Fruit dit mengsel zachtjes aan in de (kokos)olie en voeg ondertussen de trassi, kurkuma en korianderzaad toe. Maak de boemboe af met de ketjap manis, sambal (peteh), limoensap en de Hollandse garnalen en laat dit een minuutje bakken. 

Zet de boemboe opzij en bak de vis (op de huid) in een hete koekenpan. Wanneer het tijd is om de vis te draaien voeg je de boemboe toe met een klein scheutje water en laat je het geheel een paar minuten bakken. 

Schenk hier een

Bourgogne Côte d'Or, Thierry Violot-Guillemard, Les Maisons Dieu
Brouilly, Alex Foillard
Côte de Brouilly, Alex Foillard
Trousseau, Domaine Pignier, Jura
Jean-Marc Bernhard, Pinot Noir Tradition, Alsace
Beaujolais-Villages, Alex Foillard
Beaujolais-Villages, Anthony Thevenet
Chorey-les-Beaune, Domaine les Clos, Bourgogne

bij en je zal zien hoe lekker rode wijn en vis kunnen samengaan. Denk je, leuk maar ik hou het toch bij een witte wijn, dan zijn de volgende flessen een goede match voor bij het bovenstaande recept:

Crozes-Hermitages, David Reynaud, Aux Betises, Roussanne/Marsanne, Rhône
Pouilly-Fuissé, Chateau des Rontets, Pierrefolle, Bourgogne
IGP Collines Rhodaniennes, David Reynaud, Viognier, Rhône
Loire, Domaine Teiller, Menetou-Salon, Mademoiselle T, Sauvignon Blanc
Côtes Catalanes, Domaine Pouderoux, Vermentino, Roussillon
Alsace, Paul Ginglinger, Les Prélats, Pinot Gris
Paul Ginglinger, Wahlembourg, Gewürztraminer, Alsace
Auxey-Duresses, Clos Moulin aux Moines, Bourgogne

Gestoomde pandanrijst erbij, selamat makan!
 
Veel plezier met het koken en experimenteren! Voor advies op maat kan je uiteraard altijd bij ons terecht in de winkel of ons even bellen op 06 5765 7227, mailen mag ook via info@au-paradis.nl.

23-03-2021
Door Deborah Schilperoort
Vorig artikel
Vorig artikel
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn