Domaine Santamaria, Corsica
Corsica

Domaine Santamaria

 

“Si manghja e si beie e’ alegri si sta.

(vrij vertaald: eat, drink and be merry) 

Corsicaans gezegde

Op dit werkelijk schitterende domein, gelegen iets onder de golf van Saint Florent in het noorden van Corsica, wordt sinds 1850 wijn gemaakt. De touwtjes zijn thans in handen van de broers Thomas en Matisse Santamaria, die het vak hebben geleerd van hun vader en hun opa.

Het domein beslaat circa 17 hectare van welk ongeveer 13,5 hectare wordt gebruikt om wijn te verbouwen. Het zijn traditionele Corsicaanse druivenrassen als Nielluccio (Sangiovese), Vermentino, Grenache en Mustcat Petit Grain die tussen de ruige bergen gelegen wijngaarden zijn aangeplant. De bodem bestaat uit kalksteen, graniet en leisteen. Het merendeel van de druiven is tussen 1990 en 1993 aangeplant en nu dus perfect op leeftijd. Verder grenzen de velden van de familie aan het hoog gelegen meer van Padula, dat een verkoelende werking heeft en zorgt voor een zeer interessant microklimaat.

Alles geschiedt hier op traditionele wijze. Toen destijds (in de jaren ’70) het gebruik van herbiciden en pesticiden populair werd onder wijnmakers, schuwden de familie Santamaria dit direct. De velden worden dus al eeuwenlang biologisch bewerkt, iets waarvoor zij in 2014 een certificering ontvingen. Thomas en Matisse zijn nu nog een stap verder gegaan en bewerken hun velden inmiddels biodynamisch.

Zo goed als alle wijngaarden liggen in Patrimonio, de oudste appellatie van het eiland en tevens de beste plek op Corsica om druiven te verbouwen. Het is ook de eerste appellatie ter wereld die in de regels heeft laten vastleggen dat gebruik van de herbicide Glysofaat (oftewel Roundup) is verboden. Wat ons betreft mag dit voorbeeld door iedere appellatie die serieus wil worden genomen worden opgevolgd.

Wij leerden de wijnen van Thomas en Matisse kennen op een beurs voor biodynamische wijnen. Zij stonden in het midden van een rijtje Corsicaanse wijnmakers en hun wijnen stegen er met kop- en schouders bovenuit. Vooral het intense maar tegelijkertijd plezierig speelse- en vrolijke karakter van de wijnen viel ons op. Niet lang hierna kregen wij de kans het gehele gamma nog eens rustig door te proeven en zijn wij direct met dit domein in zee gegaan. Wat een geluk en een vondst waar wij al jaren naar op zoek waren.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn