Domaine Les Bruyères, Beaumont Montgeux
Rhône

Good wine is a good familiar creature if it be well used.
William Shakespeare

In 1955 plantte Georges Reynaud een 20-tal hectare met wijnstokken in het glooiende landschap nabij Beaumont – Monteux. 45 jaar later nam zijn toen pas 28 jaar oude kleinzoon David de wijngaarden over en begon onmiddellijk de grond biologisch te bewerken. Tot dan toe werden de druiven altijd verkocht aan de plaatselijke coöperatieve cave, maar dat ging veranderen.

David liet een moderne cave bouwen en in 2003, het jaar dat zijn druiven voor het eerst biologisch gecertificeerd werden, maakte hij wijn van eigen stokken. Geïntrigeerd door een natuurlijkere manier van wijnbouw en gestimuleerd door zijn goede vriend Matthieu Barret van Domaine du Coulet, besloot David zijn wijngaarden biodynamisch te gaan bewerken, certificatie volgde in 2005. Inmiddels bewerkt David dus al bijna 20 jaar zijn grond zonder herbi- of pesticiden.

Wij ontdekten de wijnen van David per toeval op een beurs. Na een lange dag proeven kregen wij een glas van zijn instap cuvée en dat was direct raak. Na een bezoek aan zijn cave namen wij direct het besluit met zijn wijnen te willen gaan werken. David is een oud rugbyspeler (religie in het zuiden van Frankrijk) met dito fysiek. Groot en bebaard speelt hij vandaag de dag echter het liefst met zijn planten waar hij, dag in dag uit, tussen is te vinden. 

David maakt zijn wijnen zonder additieven (en filtert of klaart zijn wijnen niet). Alle gistingen geschieden van nature met lokale wilde gisten en sulfiet gebruikt hij alleen indien nodig en dan zeer spaarzaam. Het merendeel van zijn wijnen vinifieert hij in betonnen tanks of betonnen eieren, hout- en al helemaal nieuw hout gebruikt hij spaarzaam. Het zou namelijk alleen maar het karakter van zijn mooie gezonde druiven vertroebelen. Het resulteert in intense wijnen, helder, complex en elegant.

Oeufs béton in de cave van David

 

Ook in warmere jaren weet David altijd de welhaast perfecte balans tussen fruit en zuren te vinden hetgeen zijn wijnen spanning geeft. Het verouderingspotentieel van met name zijn top cuvées is ongekend. Zelf wegleggen is dan wel het devies, David is inmiddels namelijk een van de meest gezochte procenten van Crozes-Hermitage geworden.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn