foto: wijngaard van Domaine de Chevillard
De Savoie is een Alpengebied en ligt ingenesteld tussen het meer van Genève (oosten), de Jura (noorden) en de noordelijke Rhône (westen). Het is geen grote appellatie, de 2000 hectare aan wijnstokken staat gelijk aan maar 0,5% van alle wijngaarden in Frankrijk. De regio behoort pas sinds 1860 ‘echt’ bij Frankrijk, hiervoor werd het gebied meer of min gedeeld door Frankrijk, Italië en Zwitserland. De Savoie verkreeg officieel AOC-status in 1973.
De invloeden van Italië en Zwitserland zijn vandaag de dag nog steeds terug te vinden in de keuken en cultuur van het gebied. Door dit alles is het een volstrekt eigen regio geworden, ook wat wijn betreft. In de Savoie wordt voornamelijk wit verbouwd (70%), de voornaamste druivenrassen zijn Jacquère en Altesse (ook wel Roussette genoemd, naar de bekende AOC waar die onder meer groeit). De bekendste rode druif is de Mondeuse, die genetisch de vader- of halfbroer/zus is van Syrah. De voornoemde drie druivenrassen groeien in Frankrijk eigenlijk alleen in de Savoie. Ook wordt er Pinot Noir en Gamay verbouwd, die gezien het bijzondere klimaat super interessant zijn. De regio kent in totaal 17 cru’s, de beroemdste zijn Abymes, Apremont, Chignin, Crepy, St.Jean de la Porte en Jongieux.
De Savoie heeft een continentaal klimaat met mediterrane invloeden. Door de aanwezigheid van vele grote meren (meren van Genève, Annacy en Bourget) is het minder koud dan je in eerste instantie zou denken. Dat laatste komt ook terug in het alcoholgehalte van de wijnen, die over het algemeen (en vooral in deze tijd) laag is.
Ontdek hier de wijnen