Domaine de Chevillard, St. Pierre d'Albigny
14-12-2022
Domaine de Chevillard
#altesse #apremont #jacquere #monduese #rousette #savoie
Door Joris Engelsma

Domaine de Chevillard

 

“Nature decides how the wine is made, not you.”

 Thierry Viollot-Guillemard 

Op een mooie lentedag begin April ’22 reden wij vanuit de zuidelijke Bourgogne richting de Franse Alpen. Wij waren op weg naar het domein van de nieuwe ster van de Savoie, Matthieu Goury, gelegen in het dorpje Saint Pierre d’Albigny. Een maand hiervoor hadden wij hem ontmoet tijdens een beurs in de Loire en na zijn wijnen te hebben geproefd, nodigde hij ons uit om eens langs te komen.

Saint-Pierre d’Albigny ligt in de vallei van de Combe de Savoie en valt onder de appellatie Savoie. Terwijl wij genoten van het fraaie lenteweer reden wij de tunnel in die toegang geeft tot dit spectaculaire gedeelte van de Franse Alpen, om aan de andere kant van de berg in een zware sneeuwstorm terecht te komen. Auto’s langs de kant, tegen de vangrail en een nauw spoor op de snelweg dat nog net kon worden gevolgd, welkom in de Savoie!

De Savoie is een volstrekt eigen streek, qua klimaat, keuken maar ook wat wijn betreft. Druivenrassen als Mondeuse, Altesse (ook wel Roussette genoemd) en Jacquère worden in Frankrijk vrijwel uitsluitend hier verbouwd. De hoge ligging van de wijngaarden geeft koele nachten en milde(re) zomers. De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat ook hier de druiven rijper zijn op het moment van plukken dan vroeger maar nog steeds blijven de alcoholpercentages laag.

een van de wijngaarden van Chevillard

 

Na aankomst bij Matthieu kregen wij een rondleiding over zijn Domaine de Chevillard. Matthieu bewerkt circa 14 hectare die liggen verspreid over ongeveer 70 verschillende (kleine) percelen. Hij verbouwt er Mondeuse, Gamay, Pinot Noir, Altesse, Jacquère en de zo goed als uitgestorven Mondeuse Blanche.

Alles in zijn wijngaarden wordt met de hand gedaan. Vanaf het begin maakt hij geen gebruik van pesticiden- of herbiciden en sinds enige tijd werkt hij biodynamisch. Wijn wordt volgens Matthieu gemaakt in de wijngaard en niet in de kelder, het fruit en de natuur dicteren, niet de mens. De vinificatie van zijn wijnen geschiedt met weinig interventie. Zijn doel is niet om de wijn te “maken”, maar om deze te begeleiden en te laten rijpen tot een wijn die bekoort.

Matthieu komt uit een familie van wijnmakers en studeerde oenologie aan de vermaarde universiteit van Beaune. Na afronding van deze studie heeft hij nog een master in Agronomie behaald. Hierna heeft hij in Canada, Australië en Frankrijk bij een aantal befaamde wijnmakers het vak verder geleerd (o.a. Michel Chapoutier, Jasper Hill en Paul Jaboulet Aîné).

Na terugkomst raakte hij ervan overtuigd dat de terroirs van de Savoie, met hun steile hellingen en interessante geologie, grootse wijnen zouden moeten kunnen produceren. Zo gezegd zo gedaan en Matthieu sprokkelde in de jaren hierna beetje bij beetje zijn domein bij elkaar en begon wijnen te produceren die al snel in binnen- en buitenland werden opgemerkt door zowel wijnliefhebbers- als professionals.

Zijn wijnen hebben een uniek karakter en dat komt niet alleen door het terroir en de zeldzame druivenrassen die hij verbouwt. Finesse, structuur, lengte en complexiteit zijn allen emblematisch voor zijn stijl; aciditeit en diepte boven overdaad en gemak. Hier zijn wij altijd naar op zoek en zijn wijnen vormen een geweldige aanvulling op ons gamma.

14-12-2022
Domaine de Chevillard
#altesse #apremont #jacquere #monduese #rousette #savoie
Door Joris Engelsma
Vorig artikel
Vorig artikel
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn