Domaine Pignier, Montaigu
Jura

 

La vérité est dans le vin

Plinius de Oude 

In de Côte de Jura, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Arbois, ligt Montaigu. Om er te komen vanaf richting Beaune moet je een bedrieglijk steile heuvel op. Al terugschakelend van de 5de naar de 3de versnelling vroegen wij ons af hoe onze transporteur in hemelsnaam deze helling neemt met een grote- en volgeladen vrachtwagen. Enfin, midden in dit dorpje staat het prachtige Domaine Pignier.

De geschiedenis van het domein is lang, die van de plek waar het zich bevindt, is nog veel langer. De Kartuizers (monniken) bouwden er in de 13e eeuw een klooster met daaronder (Gotische) kelders om wijn in te maken. De Kartuizers hadden net buiten de stadsmuren van Amsterdam ook een groot klooster. Met de uitbreiding van de stad viel het klooster uiteindelijk binnen de stadsmuren en werd het afgebroken. Het stond in wat nu de Jordaan heet, tussen de Karthuizersstraat en de Lindengracht. 

Het klooster in Montaigu hield het langer vol. Tijdens de Franse revolutie moesten de monniken het klooster uit en al in 1794 (!) kocht de familie Pignier het van de Franse staat. De kelders liggen er nog steeds en worden na al die tijd nog altijd gebruikt om wijn in te maken. Ze zijn nooit gerestaureerd en staan nog immer als een huis.

Rondom Montaigu bewerkt de familie haar ongeveer 15 hectare aan wijngaarden. Zij zijn de enige landbewerkers in de omgeving hetgeen ideaal is voor de biodiversiteit en biodynamische manier van werken (geen invloed van pesticiden of anderszins). De wijngaarden liggen in doodlopende valleien (reculées) die de plateaus uit de Jura tijd insnijden en microklimaten creëren waar druiven floreren.

De familie Pignier werkt zo natuurlijk mogelijk. Er worden, op soms wat sulfiet na, geen gebruik gemaakt van chemicaliën in de wijnkelder. Alle druiven worden met de hand geplukt en slechts wilde inheemse gisten zorgen voor de vergisting van hun wijnen. Twee typische Jura technieken van wijn maken mogen hierbij niet onbesproken blijven;

Sous-Voile (onder een sluier): na de fermentatie ontstaat in de vaten een dunne laag gist (zoals Flor bij Sherry wijnen) op het oppervlak. De vaten worden niet bijgevuld. Deze gist laag beschermd de wijn tegen oxidatie en geeft een notig-, sherry-, (soms zelfs curry-) achtig aroma. Het bekendste voorbeeld hiervan is Vin Jaune (gele wijn) die in totaal 7 jaar onder de sluier blijft liggen;

Ouillé: om oxidatie tegen te gaan, worden de vaten continu bijgevuld waardoor het wijn oppervlakte dat in aanraking komt met zuurstof zo klein mogelijk wordt gehouden. Het resultaat is een frisse en volle wijn.

De wijnen van Domaine Pignier zijn super schoon, mooi en erg gewild. Wij zijn blij en vereerd dat zij ieder jaar weer een gedeelte van de oogst voor ons apart houden. De hoeveelheden zijn gelimiteerd, dus wees er op tijd bij.

Domaine Pignier is zowel Demeter als Ecocert gecertificeerd.

Ontdek hier de wijnen
Om verder te gaan moet je 18 jaar of ouder zijn.
Door op “Ja” te klikken verklaar je 18 jaar of ouder te zijn