De meest noordelijke wijnstreek van Frankrijk is wereldberoemd om haar bruisende wijnen en kent een koel continentaal klimaat. Vanaf ongeveer het jaar 1700 wordt hier wijn gemaakt met twee vergistingen, waarvan de laatste in de fles, waardoor de CO2 ontstaan die voor de belletjes zorgt. Pas zo rond het jaar 1850 oversteeg de productie van mousserende wijnen die van de stille (die vooral bedoeld waren om de dorst van de Parijzenaren te stillen).
Het was overigens niet Dom Perignon die deze ‘methode Champagnoise’ heeft uitgevonden, zoals men ons graag wil doen laten geloven, maar waarschijnlijk de Engelse Champagnekopers die zo halverwege de 17e eeuw de wijn nog iets zoeter maakten voor hun klanten door siroop toe te voegen en hierdoor (eerst onbedoeld, later geheel bewust) een tweede vergisting in het leven riepen. Het oudste geschreven ‘recept’ voor het maken van Champagne staat in een lezing die ene Christopher Merret op 17 december 1662 gaf voor de Royal Society te London. Voor de goede orde, dat was 6 jaar voordat Dom Perignon voor het eerst voet zette in zijn klooster te Hautvillers en 30 jaar voordat er voor het eerst expres Champagne met belletjes werd gemaakt in Frankrijk. Hoe dan ook, tegenwoordig is Champagne al lang niet meer een wijn voor slechts feestelijke aangelegenheden maar wordt deze op dezelfde wijze ingezet als stille wijnen. Goed gemaakte Champagne is ook veel te lekker om alleen te drinken met een oliebol of appelflap erbij.
Ontdek hier de wijnen